ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΜΑΣ

 

1.Η άσκηση της Διοίκησης του Δήμου γίνεται πάντα με τρόπο υπηρεσιακό και ποτέ στη βάση προσωπικών ή άλλων επιδιώξεων και πρακτικών. Η Διοίκηση ασκείται ισότιμα για ΟΛΟΥΣ τους Κυθήριους και τους δημότες και όχι για λίγους ή εκλεκτούς. Εκλεκτοί στη δική μας διοίκηση ΔΕΝ υπάρχουν!

2. Δεν υποσχόμαστε έργα που γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι είναι δύσκολο ή αδύνατο να υλοποιηθούν. Η υπόσχεση ανέφικτων στόχων είναι λαϊκισμός και συνιστά άγνοια της πραγματικότητας. Τα έργα και οι υποδομές μεγάλου βεληνεκούς σπανίως αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα ενός Δήμου, αλλά βαρύνουν το κεντρικό κράτος, το οποίο είμαστε πάντα διατεθειμένοι να συνδράμουμε τουλάχιστον στις διαδικασίες μελέτης και ωρίμανσης, όπως πράξαμε για το Αποχετευτικό του Νοτίου Τμήματος που πρόσφατα χρηματοδοτήθηκε με 28.000.000€ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η δική μας Δημοτική Αρχή και παράταξη δεν θα υποσχεθεί ποτέ έργα ή δράσεις που ανήκουν στις αρμοδιότητες άλλων φορέων ή του κεντρικού κράτους χωρίς να έχει σαφείς δεσμεύσεις ότι αυτά θα υλοποιηθούν.

3. Η εξωστρέφεια συνιστά στρατηγική επιλογή σε όλα τα επίπεδα. Η συμμετοχή σε εκθέσεις τουρισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό γίνεται με συγκεκριμένο πρόγραμμα και με βάση τις αγορές – στόχους των Κυθήρων, ενώ η παρουσία του Δήμου σε ευρωπαϊκές διασκέψεις για την αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι δεδομένη. Σε μια ενωμένη και διαρκώς μεταβαλλόμενη Ευρώπη, οι συνεργασίες και οι ανταλλαγές εμπειριών και καλών πρακτικών αποτελούν στοιχείο αναγκαίο για την αναπτυξιακή πορεία ενός Δήμου.

4. Οι σχέσεις καλής συνεργασίας με την Περιφέρεια και τις υπόλοιπες δημόσιες δομές είναι απαραίτητες και επιδιώκονται με κάθε τρόπο, πέρα και έξω από κομματικές ιδεολογίες.

5. Ο Δήμος διοικείται από τους εκλεγμένους της Δημοτικής Αρχής και όχι από κομματικά ή βουλευτικά γραφεία. Σχέσεις συνεργασίας πρέπει να υπάρχουν με όλες τις πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, πάντα όμως σε πλαίσιο επίσημο και θεσμικό.

6. Η τοπική αυτοδιοίκηση και οι εκπρόσωποί της οφείλουν να μην είναι ούτε φιλοκυβερνητικοί, ούτε αντικυβερνητικοί. Οφείλουν να υπηρετούν το συμφέρον του τόπου τους και μόνο αυτό, χωρίς κομματικές ή άλλες προεκτάσεις. Οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται αποκλειστικά και μόνο με το γνώμονα αυτό.

7. Η συνεργασία του Δήμου με εξειδικευμένους τεχνικούς συμβούλους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ωρίμανση και ολοκλήρωση των μεγάλων έργων που ξεκινήσαμε στην πρώτη μας θητεία και για την προσέλκυση νέων χρηματοδοτήσεων.

8. Η τουριστική ανάπτυξη του νησιού επιδιώκεται ως σταθερός στόχος, χωρίς όμως να εξαντλεί τους φυσικούς πόρους του. Η Δημοτική Αρχή υλοποιεί και προγραμματίζει απαραίτητα έργα στον τομέα της ύδρευσης, της διαχείρισης αστικών και υγρών αποβλήτων, της οδοποιίας, του φωτισμού, της αναβάθμισης των δημοσίων χώρων και εν γένει της καθημερινότητας, ώστε να μπορεί να εξυπηρετηθεί ομαλά ο στόχος της αύξησης της σεζόν, χωρίς όμως τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν άλλα νησιά όπου τα έργα υποδομής δεν μπόρεσαν να καλύψουν την μεγάλη τουριστική αύξηση η οποία προηγήθηκε των έργων υποδομής.

9. Οι αρμοδιότητες των Δήμων είναι συγκεκριμένες, όπως και της Περιφέρειας και του Κράτους. Οι φορείς πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους και να μην επιδιώκουν την εμπλοκή σε αρμοδιότητες άλλων φορέων. Η άποψη ότι όλοι οι αιρετοί έχουν ευθύνη και αρμοδιότητα για όλα τα θέματα δεν είναι ορθή. Γι΄ αυτό θα τονίζουμε πάντα προς την κεντρική διοίκηση τις δικές της ευθύνες και αρμοδιότητες και θα επιδιώκουμε τη διαρκή συνεργασία με την όποια Κυβέρνηση σε όλα τα θέματα χωρίς όμως να διστάζουμε να συγκρουστούμε όταν αυτό απαιτεί το συμφέρον του Δήμου, του τόπου μας και των δημοτών μας.

10. Οι θέσεις διοίκησης της Δημοτικής Αρχής και των Νομικών Προσώπων του Δήμου δεν έχουν μόνιμους ενοίκους ούτε δικαιωματικούς «ιδιοκτήτες». Τα πρόσωπα εναλλάσσονται ανάλογα με την ικανότητα και την αποτελεσματικότητά τους, αλλά και με βάση την πραγματική διάθεση και δυνατότητα προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο.

11. Ο Δήμαρχος και όλοι οι αιρετοί οφείλουν να λένε πάντα την αλήθεια στους δημότες, ακόμα και αν αυτή είναι δύσκολη ή πικρή. Ο λαϊκισμός δεν έχει θέση στη δική μας παράταξη. Οι εύκολες υποσχέσεις, τα μεγάλα λόγια, τα δήθεν καινοτόμα προγράμματα που όλοι επικαλούνται αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν, δεν είναι παρά φρούδες ελπίδες από τις τόσες που έχουμε ακούσει επί δεκαετίες. Η δική μας παράταξη θα λέει πάντα την αλήθεια ακόμα και αν αυτή ενοχλεί, χωρίς να υπολογίζει το «πολιτικό κόστος».

Με τις αρχές αυτές πορευτήκαμε από το 2014 μέχρι σήμερα. Με τις αρχές αυτές θα συνεχίσουμε ως Δημοτική Αρχή και στη νέα δημοτική θητεία. Γιατί η παράταξή μας είναι πρώτα και κύρια παράταξη αρχών και όχι ευκαιριακή συμμαχία με στόχο απλά την κατάληψη θέσεων ευθύνης.

Θέλουμε τους πολίτες πρωταγωνιστές και συμμάχους μας. Υπήρξαν κρίσιμες καταστάσεις, μειώθηκε το προσωπικό, αυξήθηκε η γραφειοκρατία και η εξειδίκευση, βιώσαμε μια πρωτοφανή πανδημία, γίναμε μάρτυρες αλλόκοτων και περίεργων καταστάσεων σε κάθε επίπεδο της ζωής μας.

Επιμένουμε να πιστεύουμε στους δημότες μας ότι μπορούν να αγκαλιάσουν τις καθαρά εθελοντικές διοικητικές θέσεις στις δομές μας, όπως ΝΠΔΔ, Επιτροπές, Εγχώριο κλπ. Το κάλεσμά μας είναι διαρκές σε μια προσπάθεια να ξαναζωντανέψουμε την κοινωνική συμμετοχή και την αυτοδιάθεση. Μαζί μπορούμε περισσότερα.

ΜΑΖΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!

Με ΑΛΗΘΕΙΑ, ΑΡΧΕΣ, ΑΞΙΕΣ!