Ο ΣΤΡΑΤOΣ

Ο Ευστράτιος (Στράτος) Χαρχαλάκης γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1981 στην Αθήνα. Γονείς του ήταν ο Αθανάσιος Χαρχαλάκης (αλιέας) από τα Αντικύθηρα  και η Μαρία Μπίκου – Κατσανεβάκη (δασκάλα-θεολόγος) από την Ύδρα και τα Αντικύθηρα. Είναι έγγαμος με την φιλόλογο Αγγελική Σγουρού. Την εγκύκλιο μόρφωση έλαβε στην Αθήνα. 

Έχει σπουδάσει Ευρωπαϊκές Σπουδές (Πτυχίο, University of Hertfordshire) και Ευρωπαϊκό Πολιτισμό (Πτυχίο, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Πατρών). Η Πτυχιακή του εργασία για τη λήψη του πτυχίου Ευρωπαϊκών Σπουδών (2002) έχει ως θέμα τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με ειδίκευση «Ευρωπαϊκή Ένωση και Αναπτυσσόμενες Χώρες» (Β’ Ευρωπαϊκή Έδρα Jean Monnet, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών) και στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με αντικείμενο «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος». 

Ομιλεί άριστα την Αγγλική, ενώ έχει διδαχθεί επί σειρά ετών και την Τουρκική γλώσσα.

Έχει πραγματοποιήσει σπουδές μουσικής (Ευρωπαϊκής και Βυζαντινής) στο Ελληνικό Ωδείο. Το 2005 υπήρξε συνιδρυτής και Γενικός Διευθυντής της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Ευτέρπη», που διέγραψε μια αξιόλογη παρουσία στο χώρο της παράδοσης και του πολιτισμού, ενώ επανεξέδωσε και για μικρό χρονικό διάστημα το περιοδικό «ΠΑΡΑΔΟΣΗ» (έτος πρώτης έκδοσης 1977) του αείμνηστου Ιωάννη Χατζηφώτη, στο οποίο υπήρξε Αρχισυντάκτης. Έχει την οργάνωση και διοικητική εποπτεία έκδοσης του ψηφιακού δίσκου (CD) Βυζαντινής Μουσικής «Στρατιώται Ιησού Χριστού» του χορού ψαλτών «Ιεροί Μελωδοί», που κυκλοφορεί από την EMI. 

Έχει εργαστεί:

Α) στο Υπουργείο Πολιτισμού (Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων – ΤΔΠΕΑΕ) ως διοικητικός υπεύθυνος των Επιστημονικών Επιτροπών για τα μεγάλα αρχαιολογικά έργα του Ηρωδείου, της Κνωσού, του Μυστρά, της Αρκαδίας, της Αχαΐας και της Νικόπολης στην Πρέβεζα,

Β) στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ως εκπαιδευτής στα ΚΕΚ δημοσίων Νοσοκομείων,

Γ) στο Δήμο Αμαρουσίου και συγκεκριμένα στο γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου καθώς και στη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης και τη Δημοτική Επιχείρηση Επικοινωνίας,

Δ) στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) ως Σύμβουλος του Προέδρου σε θέματα νησιωτικής πολιτικής και τοπικής αυτοδιοίκησης,

Ε) στην Ελληνική Στατιστική Αρχή ως ιδιώτης συνεργάτης.

Είχε, επίσης, πολύ ενεργό συμμετοχή στην πραγματοποίηση ποικίλλων δράσεων αναπτυξιακού, κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα στο νησί των Αντικυθήρων, επί σειρά ετών, συνεργαζόμενος με την δραστήρια Κοινότητα του νησιού ήδη από το 1999, οπότε και ξεκινάει η ενασχόληση του με τα κοινά των Κυθήρων και την Αυτοδιοίκηση που συνεχίζεται αδιάκοπα μέχρι σήμερα.

Υπήρξε δραστήριο μέλος (Γεν. Γραμματέας) στην Ένωση Νεολαίας Κυθήρων «ΠΟΡΦΥΡΙΣ» και συνέβαλε σημαντικά στην ενίσχυση με βιβλία του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου στην Αλβανία, καθώς και σε άλλες κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις.

Από το 2010 ήταν τακτικό μέλος της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων, ενώ το 2012 ορίστηκε ομόφωνα Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής. Από τον Μάρτιο 2013 μέχρι και τον Αύγουστο του 2014 διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής, παρουσιάζοντας αξιόλογη κινητικότητα σε διάφορα επίπεδα. Είναι βαθύς γνώστης της ιστορίας του θεσμού και έχει συνδράμει αποφασιστικά στην θεσμική της θωράκιση, ειδικά κατά τα τελευταία έτη.

Στις 25 Μαΐου 2014 εξελέγη Δήμαρχος Κυθήρων και Αντικυθήρων και ανέλαβε τα καθήκοντα του την 01/09/2014. Επανεξελέγη στις 2 Ιουνίου 2019 με ποσοστό 62% για την περίοδο 01/09/2019 – 31/12/2023.

Το Νοέμβριο του 2019 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο ανάδειξης μελών Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) με την παράταξη «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΔΗΜΟΙ» στο πλευρό του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. Δημήτρη Παπαστεργίου (Δημάρχου Τρικκαίων και ήδη Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης). 

Με απόφαση του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. ορίστηκε Πρόεδρος της Επιτροπής Νήσων και Πολιτικής Συνοχής της Κ.Ε.Δ.Ε. για την τρέχουσα δημοτική περίοδο, ενώ είναι μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) της Κ.Ε.Δ.Ε. εκπροσωπώντας την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ). Είναι επίσης Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης της ΠΕΔΑ για την περίοδο 2019-2023.

Μετά από πρόταση της Κυβέρνησης είναι μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2020 – 2025.

Από το 2018 μέχρι το 2020 ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Προγράμματος (ΕΔΠ) του Δικτύου Συνεργασίας Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής, στην ίδρυση του οποίου πρωτοστάτησε, για τη υλοποίηση του Προγράμματος CLLD/LEADER και τον Ιούνιο του 2020 εξελέγη ομόφωνα Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δικτύου Δήμων της Π.Ε. Νήσων Αττικής, έχοντας συμβάλλει στην χρηματοδότηση και υλοποίηση δεκάδων δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων στους 8 Δήμους της Π.Ε. Νήσων μέσω των προγραμμάτων LEADER και ΑΛΙΕΙΑ. 

Photo Gallery

Video Gallery