ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες, νέες και νέοι των Κυθήρων και Αντικυθήρων,

Συμπληρώνονται σχεδόν 9 χρόνια, από τότε που εμπιστευθήκατε εμένα και τους συνεργάτες μου στη διοίκηση του Δήμου μας. Από το Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι και σήμερα, δεν σταματήσαμε ούτε για μια στιγμή να εργαζόμαστε για το καλό και την πρόοδο των νησιών μας. 
Υλοποιήσαμε μεγάλα αναπτυξιακά έργα: διαχείριση απορριμμάτων, υδρεύσεις, οδοποιία, αναπλάσεις, φωτισμοί, πολιτιστική αξιοποίηση δημοτικών ακινήτων, αθλητικές εγκαταστάσεις και παιδικές χαρές. Λύσαμε εκκρεμότητες πολλών δεκαετιών, φέραμε χρηματοδοτήσεις που υπερβαίνουν τα 75 εκατομμύρια ευρώ, ποσό πρωτοφανές για τόσο μικρό Δήμο. Δώσαμε μεγάλη έμφαση στην καθημερινότητα. 
Προωθήσαμε το νησί μας ως σύγχρονο και ποιοτικό τουριστικό προορισμό, συμβάλλαμε στην βελτίωση των συγκοινωνιών (2ο δρομολόγιο προς Γύθειο, επιδότηση αεροπορικών γραμμών, 2 δρομολόγια από Νεάπολη προς Αντικύθηρα κ.λπ.), προβάλλαμε το νησί μας σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις τουρισμού και συμμετείχαμε σε σημαντικές πολιτιστικές δράσεις που ανέδειξαν την τοπική ιστορία και τον πολιτισμό. Χρηματοδοτήσαμε τοπικά πολιτιστικά σχήματα και φορείς. Αναβαθμίσαμε και επεκτείναμε τις αδελφοποιήσεις του Δήμου μας. 
Υιοθετήσαμε μια νέα σχέση συνεργασίας με την Περιφέρεια, πέρα και έξω από κομματικά και ιδεολογικά στεγανά. Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι ότι η Περιφέρεια πραγματοποίησε (και συνεχίζει) έργα με προϋπολογισμό πάνω από 28 εκατομμύρια στο Δήμο μας.  
Στην τρέχουσα θητεία μας αντιμετωπίσαμε, ωστόσο, πρωτοφανείς καταστάσεις που κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει. Η πανδημία του κορωνοϊού στιγμάτισε την τρέχουσα δημοτική περίοδο και δημιούργησε νέα δεδομένα για όλους τους πολίτες, δεδομένα που επηρέασαν σημαντικά και τη λειτουργία των θεσμών: Lockdowns, εργασία από το σπίτι, περιορισμός μετακινήσεων, συνεδριάσεις διά περιφοράς ή μέσω ΖΟΟΜ, λειτουργία υπηρεσιών με μειωμένο προσωπικό. Επιπλέον, οι Δήμοι ενεπλάκησαν με εντολή του Κράτους σε διαδικασίες όχι μόνο άγνωστες, αλλά κυρίως εκτός των θεσμικών τους καθηκόντων, όπως π.χ. η διαδικασία των εμβολιασμών. Ωστόσο, παρά τα αλυσιδωτά προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία σε όλη τη δημόσια διοίκηση, εμείς τα καταφέραμε: ολοκληρώσαμε και συνεχίζουμε να υλοποιούμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα μεγάλων, μεσαίων και μικρότερων έργων, προσελκύοντας χρηματοδοτήσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, προς όφελος όλων των πολιτών. 
Στις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023 είμαστε η μοναδική αξιόπιστη επιλογή. Ο συνδυασμός μας αποτελείται τόσο από έμπειρα στελέχη, που έχουν δώσει ξεκάθαρα δείγματα γραφής τα τελευταία χρόνια, όσο και από νέους συνεργάτες που για πρώτη φορά διεκδικούν θέση και ρόλο στα κοινά του τόπου μας. Ο συνδυασμός εμπειρίας και ανανέωσης αποτελεί την εγγύηση ότι το έργο που ξεκινήσαμε το 2014 θα συνεχιστεί αμείωτο. Διότι, η επίκληση μόνο της νεότητας ως δήθεν παράγοντα επιτυχίας, δεν επαρκεί. Αντιθέτως μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα: αδυναμία λήψης σωστών και έγκαιρων αποφάσεων, εν θερμώ αντιδράσεις, κίνδυνο ομαλής εξέλιξης και ολοκλήρωσης των έργων, απώλεια των σημαντικών κεκτημένων μας, αδυναμία έγκαιρης και άμεσης κατανόησης σημαντικών παραμέτρων της δαιδαλώδους δημόσιας διοίκησης, έλλειψη εμπειρίας και σαφούς προσανατολισμού.   
Η διοίκηση του Δήμου μας δεν είναι «παιχνίδι». Απαιτεί εμπειρία, σοβαρότητα, βαθιά γνώση της Αυτοδιοίκησης και του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας, διοικητικές ικανότητες και κυρίως μαχητικότητα, στοιχεία που μόνο ο δικός μας συνδυασμός μπορεί να εγγυηθεί. 
Με τις σκέψεις αυτές, έχω την τιμή να ζητήσω από όλες και όλους σας την ανανέωση της εμπιστοσύνης σας στο πρόσωπό μου και το συνδυασμό μας για τη νέα δημοτική περίοδο, δεσμευόμενος ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τον Δήμο μας με τον τρόπο που όλοι σας γνωρίζετε: με υπευθυνότητα, διαφάνεια και έργο. 

Με τιμή,
Στράτος Χαρχαλάκης
Δήμαρχος