ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ; ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ;

Ο υποψήφιος με το Συνδυασμό «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» κ. Ιππόλυτος Πρέκας με σημερινό του δημοσίευμα, στον ιστότοπο συμφερόντων του ιδίου με την ονομασία «KYTHERA.NEWS», ενόψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών στις οποίες και ο ίδιος είναι υποψήφιος, υπό τον ηχηρό και βαρύγδουπο τίτλο «Τσιριγώτες, κανείς δεν θα μας φιμώσει!!!», καταφέρεται σε βάρος του Δημάρχου, τον οποίο, ούτε λίγο, ούτε πολύ υποδεικνύει ως διώκτη της ανεξάρτητης, αντικειμενικής και αδέσμευτης δημοσιογραφίας την οποία, κατά τα λεγόμενά του ο ίδιος  υπηρετεί.

Είναι όμως τα πράγματα όπως αναφέρει ο κ. Πρέκας, υποψήφιος με το  συνδυασμό «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» και συντάκτης του άρθρου ή μήπως τελικά η πραγματικότητα είναι διαφορετική και μάλιστα πιο επικίνδυνη για τη δημοσιογραφία από ό,τι ο ίδιος αντιλαμβάνεται;

Στις 2 Οκτωβρίου 2023, το editorial του ειδησεογραφικού ιστότοπου Kythera.News του κ. Ιππόλυτου Πρέκα, υπό τον τίτλο «Οι απαντήσεις την Κυριακή» και με την κατακλείδα «Ο CERIGO έθεσε ερωτήματα. Οι απαντήσεις την Κυριακή …» παραθέτει αποσπάσματα από το ερωτηματολόγιο που ο συγκεκριμένος Σύλλογος έθεσε προς τους τρεις υποψηφίους αναμένοντας απαντήσεις – δεσμεύσεις από αυτούς.

Στο εν λόγω Σύλλογο, ο συντάκτης του άρθρου αποδίδει την ιδιότητα του «από μηχανής Θεού» των αρχαίων τραγωδιών, δηλαδή αυτού, ο οποίος, όπως τότε, έρχεται να δώσει τη λύση στο πρόβλημα, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση, την απάντηση στις εκλογές την ερχόμενη Κυριακή. Όμως κάπου ο συντάκτης του άρθρου «μπερδεύεται» και αναφέρεται σε «αυταρχική λειτουργία του απερχόμενου Δημάρχου», σε «ελάχιστους συνεργάτες του Δημάρχου που τυχαίνει να είναι και οι ευνοημένοι των απευθείας αναθέσεων», σε «κολλητούς», σε «ερασιτεχνισμούς» και άλλα παρόμοια.

Διαβάσαμε με προσοχή το ερωτηματολόγιο του Συλλόγου για να δούμε πως ακριβώς τεκμηριώνονται όλα αυτά από το Σύλλογο και τι σχέση μπορεί αυτά να έχουν με την τουριστική προοπτική του νησιού ως προς την οποία ζητά δεσμεύσεις ο Σύλλογος.

Με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι τίποτε από αυτά δεν αναφέρει ο Σύλλογος CERIGO στην  επιστολή – ερωτηματολόγιο του προς τους επικεφαλής των τριών συνδυασμών, την οποία άλλωστε ο συντάκτης του άρθρου παρέλειψε να δημοσιεύσει μιας και η παράταξη «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» στην οποία ανήκει ο κ. Πρέκκας απέφυγε να απαντήσει και στα σχετικά ερωτήματα. Πολύ δε περισσότερο διαπιστώσαμε ότι στο συγκεκριμένο editorial ο συντάκτης του παρέλειψε να αναφερθεί έστω και συνοπτικά στις θέσεις – απαντήσεις – τοποθετήσεις των έτερων συνδυασμών στα ερωτήματα του Συλλόγου.

Το ερώτημα συνεπώς που εύλογα ανακύπτει από τα ανωτέρω είναι το εξής: Τηρούνται εν προκειμένω οι κανόνες του άρθρου 1 του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας που επιβάλουν: (α) την τήρηση του διακριτού της είδησης, του σχολίου και την αναγκαία αντιστοιχία τίτλου και κειμένου και (β) τη μετάδοση της πληροφορίας και της είδησης ανεπηρέαστα από τις προσωπικές πολιτικές απόψεις και πεποιθήσεις του δημοσιογράφου;

Μήπως πράγματι η  ελεύθερη, ανεξάρτητη και αδέσμευτη δημοσιογραφία κινδυνεύει;

Απάντηση