Δημοτική Ανασκόπηση 2017: Πολύπλευρες Δράσεις, Εξωστρέφεια, Μεγάλα Έργα και Αισιοδοξία για το Μέλλον!

Ένα δύσκολο έτος φεύγει και ένα καινούργιο ξεκινά. Αφήνουμε πίσω το 2017 και υποδεχόμαστε το 2018 με αισιοδοξία και περισσότερη όρεξη για δουλειά προς όφελος των πολιτών.

Το 2018 βρίσκει το Δήμο Κυθήρων με το λιγότερο μόνιμο προσωπικό από ιδρύσεώς του το 1999. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τον τριπλασιασμό της γραφειοκρατίας για την εκτέλεση των έργων (η Οικονομική Επιτροπή έλαβε το 2017 τριπλάσιο αριθμό αποφάσεων από το 2016), οδηγεί το Δήμο σε μεγάλες δυσκολίες λειτουργίας και παρακολούθησης των εξελίξεων και δημοτικών υποχρεώσεων. Ο Δήμαρχος προσωπικά διαρκώς παρεμβαίνει δυναμικά για ζητήματα της τρέχουσας νομοθεσίας και κυρίως για το Νόμο 4412/2016 ο οποίος όπως αποδείχθηκε στην πράξη, ισοπέδωσε τον δημοτικό προγραμματισμό. Παρά τα προβλήματα όμως και την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, μέσα στο 2017 έγιναν 17 δημοπρασίες για σημαντικά έργα και προωθήθηκαν οι προγραμματικές συμβάσεις μεγάλων έργων της Περιφέρειας στο νησί (η ανάπλαση των Φρατσίων ήδη δημοπρατήθηκε και αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης).  

Τα δύο ζητήματα που κυριάρχησαν μέσα στο 2017 ήταν η ξαφνική αποχώρηση του ΚΟΡΝΑΡΟΣ από τις περιφερειακές ακτοπλοϊκές γραμμές και η μεγάλη φωτιά του Αυγούστου.

Στο θέμα του πλοίου, η Δημοτική Αρχή τήρησε στάση σοβαρότητας και σύνεσης, εργάστηκε αθόρυβα και συνεχώς για την αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής ομαλότητας και έτσι, από τον Οκτώβριο, το νέο μας πλοίο ΙΟΝΙΣ επανέφερε την ομαλότητα στην περιοχή, με σταθερά δρομολόγια και αυξημένες ταχύτητες.

Στο μεγάλο συμβάν της φωτιάς του Αυγούστου, αποδείχθηκε περίτρανα η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού που αδυνατεί να αντιμετωπίσει εν τη γενέσει τους τέτοια συμβάντα. Οι 5 επιστολές του Δημάρχου Κυθήρων σε 3 διαφορετικούς Αρχηγούς της Πυροσβεστικής αποδείχθηκαν προφητικές. Ο Δήμος μας με το ελάχιστο προσωπικό του κατάφερε το ακατόρθωτο: να παρέχει επί 1 εβδομάδα τεράστιες ποσότητες νερού στα πυροσβεστικά οχήματα, στην κορύφωση της επισκεψιμότητας του Αυγούστου και χωρίς να διακοπεί η υδροδότηση σε κανέναν οικισμό. Χάρη στην τοποθέτηση νέων κρουνών και σημείων υδροληψίας και στην έγκαιρη συντήρηση βασικών αγροτικών οδών (π.χ. Βάνης-Μυρτίδια), τα οχήματα ανεφοδιάζονταν άμεσα και μετέβαιναν στο συμβάν χωρίς τη δημιουργία κυκλοφοριακού χάους. Δυστυχώς, οι συντονιστικές ανεπάρκειες και οι λανθασμένες εκτιμήσεις της κατάστασης εκ μέρους της διοίκησης του Π.Σ. αποδείχθηκαν μοιραίες. Οι μελέτες αποκατάστασης ήδη εκπονούνται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και στις αρχές του 2018 θα ανατεθεί η μελέτη υλοτόμησης καθώς και το έργο της υλοτόμησης των καμένων πευκώνων. Δυστυχώς η διοίκηση του Π.Σ. φαίνεται πως δεν διδάχθηκε τίποτα από τη φωτιά των Κυθήρων και έτσι σήμερα τα μισά οχήματα του τοπικού Κλιμακίου παραμένουν εκτός λειτουργίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ διαρκώς ζητείται η παρέμβαση του Δήμου ακόμα και σε ζητήματα συντήρηση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Μέσα στο 2017 αποδείξαμε ότι μπορούμε να φέρουμε μεγάλα έργα στο νησί που είτε ήδη εκτελούνται είτε δημοπρατούνται άμεσα. Αποδείξαμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να φέρουμε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης έργων όπως το ΕΣΠΑ, το ΠΕΠ, το πρόγραμμα της Coca Cola και τα έργα του Υπουργείου Αμύνης. Καμία δυνατότητα χρηματοδότησης δεν πάει πλέον χαμένη. Τα στελέχη και οι τεχνικοί σύμβουλοι του Δήμου είναι άριστα καταρτισμένοι και φέρουν αποτελέσματα.

Μέσα στο 2017:

 • Υπογράφτηκε η Προγραμματική Σύμβαση για το νέο δίκτυο ύδρευσης της Αγίας Πελαγίας που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής με 3.100.000€ και θα δημοπρατηθεί εντός του 2018. Η μελέτη είχε εκπονηθεί από το 2002 και η προηγούμενη δημοτική αρχή το είχε υποβάλει για χρηματοδότηση σε πρόγραμμα που είχε λήξει.
 • Προχώρησε η διαδικασία για τις Προγραμματικές Συμβάσεις μεγάλων έργων που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια: Ανακατασκευή Γέφυρας Μάκρωνα (1.800.000€), Νέες Αθλητικές Εγκαταστάσεις στο Μανιτοχώρι (510.000€), Δημοτική Οδοποιία Κυθήρων (2.475.000€), Μνημείο Σφουγγαράδων στα Αντικύθηρα (75.000€). Μεγάλα έργα ανάπτυξης που θα δημοπρατηθούν μέσα στο 2018. Παράλληλα ωριμάζουν και τα υπόλοιπα έργα της Περιφέρειας (Δρόμος Μόρμορη, Περιφερειακός Αντικυθήρων, Παιδικός Σταθμός στα Λογοθετιάνικα κ.λπ.).
 • Δημοπρατήθηκαν συνολικά 17 έργα/προμήθειες και υπηρεσίες από το Δήμο Κυθήρων συνολικού προϋπολογισμού 1.770.252,02€. Τα έργα αυτά έλαβαν μεγάλες εκπτώσεις και θα εκτελεσθούν με 1.144.118,17€, δηλαδή ο Δήμος μας εξοικονόμησε 626.133,85€. Όλα αυτά τα έργα θα εκτελεστούν μέσα στο 2018 (υπεγράφησαν ήδη 5 συμβάσεις έργων): Συντήρηση Δημοτικού Καταστήματος Ποταμού, Δρόμος Αγίας Αναστασίας (ΠΔΕ), Τεχνικά Αγίας Πελαγίας, Παραλιακός Φωτισμός Καψαλίου, Τοιχίο Καψαλίου, Δρόμος Κοιμητηρίου Χώρας, Ανάπλαση Πλατείας Φρατσίων (Περιφέρεια), Συντήρηση Δεξαμενών και Αντλιοστασίων, Συντήρηση Σχολικών Μονάδων, Παιδική Χαρά Κοντολιανίκων, Διάστρωση Σκυροδέματος, Νέες Υδρευτικές Γεωτρήσεις, Ανάπλαση Σκλαβιανίκων, Δρόμος Καμαρέλας Αντικυθήρων (ΠΔΕ), Ασφαλτόστρωση Δημοτικής Οδοποιίας. Ο Δήμος μας κατάφερε μέσα σε συνθήκες κρίσης και υπέρμετρης γραφειοκρατίας να δημοπρατήσει όλα αυτά τα έργα αποδεικνύοντας ότι η σταθερή προσήλωση σε στόχους και η μεθοδική δουλειά φέρνουν αποτελέσματα. Η συμβολή των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας υπήρξε τεράστια.
 • Εγκρίθηκε η πρόσληψη τριών μόνιμων υπαλλήλων στο Δήμο μας, 2 μηχανικών και 1 διοικητικού, που θα ανακουφίσουν εν μέρει τη διοικητική λειτουργία του Δήμου. Αναμένεται από το αρμόδιο Υπουργείο η προκήρυξη διαγωνισμού του ΑΣΕΠ εντός του 2018.
 • Διατηρήσαμε σε υψηλό επίπεδο την εξαιρετική οικονομική κατάσταση του Δήμου μας. Μέσα στο 2017 ο Δήμος μας πλήρωσε σε υποχρεώσεις σχεδόν 2.800.000€ και παράλληλα διατηρεί το ταμειακό του υπόλοιπο πάνω από τα 3.250.000€, αποδεικνύοντας ότι η Δημοτική Αρχή είναι ικανή στο να συνδυάζει την οικονομική ευρωστία του Δήμου με την εκτέλεση πολλών έργων και δράσεων.
 • Συνεχίσαμε την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στον τομέα της καθαριότητας και επενδύουμε ακόμα περισσότερο καθώς μέσα στο 2018 αναμένουμε τα καινούργια απορριμματοφόρα που έχουν χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής.
 • Δώσαμε βάρος στη δημόσια εικόνα του νησιού με την τοποθέτηση νέων πινακίδων σήμανσης, τη βελτίωση του δημοτικού φωτισμού, την αγορά παγκακιών, κάδων απορριμμάτων και καλαθιών για όλους τους οικισμούς, την αποκατάσταση των λακούβων και τον παρόδιο καθαρισμό των δρόμων. Το προσωπικό είναι ελάχιστο και η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι τεράστια και τυγχάνει της διαρκούς επιβράβευσης από τους επισκέπτες του νησιού, κυρίως στον τομέα της καθαριότητας.  
 • Συνεχίζουμε την επιτυχημένη ετήσια εργολαβία για την αποκατάσταση των βλαβών της ύδρευσης και στοχεύουμε στην περαιτέρω βελτίωσή της.
 • Ολοκληρώσαμε τη μεταστέγαση του Νηπιαγωγείου Ποταμού, από τις προκάτ αίθουσες στο σύγχρονο και ασφαλές κτίριο της Αγίας Πελαγίας, όπου οι μαθητές και οι καθηγητές απολαμβάνουν ένα φιλικό και άνετο σχολικό περιβάλλον. Λάβαμε αποφάσεις για το θέμα αυτό αγνοώντας το πολιτικό κόστος.
 • Διορίστηκε και ανέλαβε καθήκοντα στο Δήμο μας νέος μόνιμος υδραυλικός, η πρόσληψη του οποίου εκκρεμούσε από το 2009.
 • Ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία η αμφίδρομη σύνδεση των δικτύων ύδρευσης Λιβαδίου και Χώρας/Καψαλίου, συνολικής δαπάνης 25.001,62€.
 • Ολοκληρώθηκε και υποβλήθηκε για χρηματοδότηση η μελέτη για την προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων τηλεδιαχείρισης και τηλεδιοίκησης του δικτύου ύδρευσης των Κυθήρων, που χρηματοδοτήθηκε με 2.000.000€ από το Π.Ε.Π. Αττικής. Η δημοπρασία θα γίνει τον Φεβρουάριο. Με το έργο αυτό αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται δραστικά το σύνολο του δημοτικού δικτύου ύδρευσης.
 • Εκδόθηκε, μετά από σχεδόν 6 χρόνια αναμονής, το νέο Προεδρικό Διάταγμα για την Εγχώριο Περιουσία και λύθηκε μια σημαντική θεσμική εκκρεμότητα πολλών ετών.
 • Εγκαινιάστηκε το ανακαινισμένο κτίριο της Τοπικής Κοινότητας Καραβά που επί σειρά ετών παρέμενε ανολοκλήρωτο.
 • Ολοκληρώθηκε η επισκευή της οδού Βάνης – Μυρτίδια που αποδείχθηκε εξαιρετικά χρήσιμη στην περίοδο της φωτιάς.
 • Υλοποιήθηκαν σημαντικά έργα εξοικονόμησης πόσιμου νερού στα Κύθηρα και Αντικύθηρα χάρη στη συνεργασία του Δήμου με την GwpMed και το πρόγραμμα «ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΝΕΡΟ» της Coca Cola. Τοποθετήθηκαν 3 μεγάλες δεξαμενές 150 κυβικών η μία, ειδικά ακροφύσια εξοικονόμησης νερού, υλοποιήθηκε ευρεία διαφημιστική καμπάνια για την εξοικονόμηση του νερού και πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές δράσεις.
 • Έληξε με ωφέλεια για το Δήμο η πολυετής οικονομική δικαστική διαμάχη με τον εργολήπτη Αλέξιο Μαρινόπουλο που δέσμευε οικονομικά και νομικά το Δήμο μας.
 • Ολοκληρώθηκε η προμήθεια και τοποθέτηση νέων σύγχρονων υπολογιστών και μηχανημάτων μηχανοργάνωσης στις υπηρεσίες του Δήμου.
 • Εξοπλίστηκε ο Παιδικός Σταθμός και η Δημοτική Βιβλιοθήκη με νέες ηλεκτρικές συσκευές και εκπαιδευτικό υλικό που δώρησαν οι ομογενείς μας από την Αυστραλία, ύψους 8.000€.
 • Ανακαινίστηκαν οι δεξαμενές ύδρευσης και άρδευσης στα Αντικύθηρα και τοποθετήθηκαν νέοι πυροσβεστικοί κρουνοί στο νησί.
 • Ο Δήμος μας χρηματοδοτήθηκε με 25.000€ από το Πράσινο Ταμείο για την εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) που σχετίζεται άμεσα με την εσωτερική συγκοινωνία του νησιού.
 • Τέθηκε σε νέα βάση το ζήτημα της ανέγερσης νέου εξαθέσιου Δημοτικού Σχολείου Βορείου Τμήματος Κυθήρων, το οποίο είχε παγώσει εξαιτίας σοβαρών νομικών κωλυμάτων. Η διάθεση του Τριφυλλείου Ιδρύματος σχετικά με το χώρο του παλαιού νοσοκομείου και η διαρκής πίεση του Δήμου μας προς την ΚΤΥΠ θέτουν το ζήτημα σε νέο πλαίσιο.
 • Ο Δήμος Κυθήρων χρηματοδοτήθηκε με 243.000€ για την δημιουργία και λειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου και Κοινωνικού Φαρμακείου. Οι 2 κοινωνικές δομές θα εγκατασταθούν στο κοινοτικό κτήριο Φρατσίων και θα στελεχωθούν με 4 άτομα για τα επόμενα τρία χρόνια.
 • Το παλαιό Δ.Σ. Φρατσίων μετατράπηκε σε ένα καλαίσθητο συνεδριακό κέντρο και εντός του 2018 θα έχει ολοκληρωθεί και η ανακαίνιση των αυλείων του χώρων.
 • Έγινε προμήθεια σύγχρονου ατομικού εξοπλισμού προστασίας στους πιστοποιημένους εθελοντές πυροσβέστες, ο οποίος αποδείχθηκε παραπάνω από χρήσιμος καθώς στη μεγάλη φωτιά του Αυγούστου δεν υπήρξε ο παραμικρός τραυματισμός.
 • Τοποθετήθηκαν νέοι πυροσβεστικοί κρουνοί και σημεία υδροληψίας που αποδείχθηκαν απαραίτητοι στη φωτιά του Αυγούστου καθώς τα οχήματα ανεφοδιάζονταν διαρκώς με νερό χωρίς το νησί να αντιμετωπίσει ουσιαστικά προβλήματα υδροδότησης.
 • Εγκαινιάστηκε με την παρουσία του Αναπλ. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και του Πρέσβη της Αυστραλίας στην Ελλάδα, η ανάπλαση των Μητάτων, ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και αναμενόταν επί πολλά χρόνια.
 • Πραγματοποιήθηκε τεχνική επίσκεψη στο νησί της Περιφερειάρχου κας. Ρένας Δούρου με μεγάλο κλιμάκιο αιρετών και στελεχών της Περιφέρειας με στόχο την επισκόπηση της πορείας υλοποίησης των έργων της Περιφέρειας στο νησί.
 • Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ στα Αντικύθηρα και ολοκληρώνεται και στα Κύθηρα, καθώς το μεγάλο έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς.
 • Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του σύγχρονου παραλιακού φωτισμού στην παραλία της Αγίας Πελαγίας και προετοιμάζεται ήδη η δεύτερη φάση προς την παραλία του Νέου Κόσμου.
 • Εκδόθηκε η άδεια για 5 νέες υδρευτικές γεωτρήσεις και ήδη δημοπρατήθηκαν οι 3 από αυτές που θα πραγματοποιηθούν εντός των επομένων μηνών με στόχο την ενίσχυση των παρεχόμενων ποσοτήτων ύδατος.
 • Συντηρήθηκε ο φωτισμός στο Λιμένα Διακοφτίου και τοποθετήθηκαν νέα σύγχρονα φωτιστικά τύπου Led που άλλαξαν εντελώς την εικόνα του Λιμανιού μας.
 • Πραγματοποιήθηκαν πολλές εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης στον Παιδικό Σταθμό.
 • Πραγματοποιήθηκε στο νησί μας το συνέδριο της ΚΕΔΕ για τη νησιωτικότητα με σημαντικές πολιτικές και αυτοδιοικητικές παρουσίες και χρήσιμα συμπεράσματα, ορισμένα εκ των οποίων έχουν ήδη τεθεί στην κυβερνητική agenda.
 • Το Δ.Σ. αποφάσισε (κατά πλειοψηφία) τη μεταστέγαση του Αστυνομικού Τμήματος Κυθήρων στο κτίριο του πρώην Επαρχείου, καθώς το σημερινό εκτός από ακατάλληλο, προορίζεται να αξιοποιηθεί από το Δήμο για πολιτιστική χρήση. Ένα χρόνιο πρόβλημα βαίνει προς επίλυση, παρά τα εμπόδια.
 • Ξεκινήσαμε, μαζί με την Εγχώριο Περιουσία, τη συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου Κλιματικής Αλλαγής στα Αντικύθηρα, που δίνει βιώσιμες προοπτικές ανάπτυξης στο νησί.
 • Ο Δήμος μας συμμετείχε ως μέλος στο Δίκτυο Δήμων Ενάλιων Διαδρομών, με στόχο την εφαρμογή προγραμμάτων καταδυτικού τουρισμού.
 • Το Λιμενικό Ταμείο, μετά από μια μακρά διαδικασία και προεργασία, χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με 124.000€ για την εφαρμογή και υλοποίηση υποδομών ασφάλειας στο Λιμένα Καψαλίου για την επαναπροσέλκυση της κρουαζιέρας στο νησί. Παράλληλα ολοκληρώνεται η νομιμοποίηση των λιμανιών και η συντήρηση των λιμενικών κτιρίων Διακοφτίου και Καψαλίου.
 • Ξεκίνησε η εκπόνηση της Μελέτης Σκοπιμότητας για την ανάπτυξη των υποδομών στον Αερολιμένα Κυθήρων, που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής.
 • Ανατέθηκε η ολοκλήρωση των μελετών για το έργο συλλογής νερού στις Όχελλες. Το έργο θα επιλύσει σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα υδροδότησης στο νησί.
 • Υπεγράφη η σύμβαση για την ολοκλήρωση και πιστοποίηση της παιδικής χαράς των Κοντολιανίκων καθώς και για την εγκατάσταση στο νησί 2 Gym Park.
 • Ο Δήμος συμμετείχε σε Διεθνείς Τουριστικές Εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Θεσσαλονίκη, Ντύσελντορφ, Ζυρίχη, Βιέννη, Λονδίνο, Βαρσοβία, Κύπρος) και πραγματοποίησε εκτεταμένη ραδιοφωνική προβολή. Σε πολλές εκθέσεις συμμετείχαμε δωρεάν στο περίπτερο του ΕΟΤ μετά από συμφωνία του Δήμου μας με το αρμόδιο Υπουργείο.
 • Στηρίξαμε την αδελφοποίηση των μονοπατιών των Κυθήρων με τα μονοπάτια της Ιαπωνίας και του Καναδά, στοχεύοντας σε περαιτέρω ενίσχυση της προσπάθειας.
 • Ξεκίνησε και επίσημα η πολλά υποσχόμενη τετραμερής συνεργασία (Δήμος, Εγχώριος, ΚΙΠΑ, MEDINA) με στόχο την ανάδειξη των πεζοπορικών μονοπατιών που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους της τουριστικής μας πολιτικής.
 • Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και τα σχέδια προγραμματικών συμβάσεων με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την βελτίωση του δρόμου προς Αγία Ελέσα και προς το Φάρο Μουδαρίου, έργα που έχουν ζητηθεί από τις τοπικές κοινότητες και εξυπηρετούν τόσο ανάγκες της εθνικής άμυνας όσο και της τοπικής κοινωνίας. Οι συμβάσεις θα υπογραφούν άμεσα και τα έργα θα εκτελεστούν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΜΟΜΚΑ).
 • Ορκίστηκε και ανέλαβε καθήκοντα η νέα Δημοτική Σύμβουλος της πλειοψηφίας κα. Ιωάννα Φατσέα που αντικατέστησε τον παραιτηθέντα Κ. Μαριάτο.
 • Πραγματοποιήθηκαν πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις με στόχο την ενίσχυση της τοπικής ιστορικής μνήμης και την ψυχαγωγία των πολιτών, ενώ η «1η Εβδομάδα της Αυστραλίας στα Κύθηρα», θα αποτελεί πλέον ετήσιο πολιτιστικό θεσμό για το νησί μας.
 • Προχωρά με γοργούς ρυθμούς η διαδικασία ένταξης νέων ιδιωτικών και δημόσιων έργων στο νέο πρόγραμμα LEADER/CLLD και σύντομα θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις.
 • Ολοκληρώθηκε η Τριμερής Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης για την ανακαίνιση του Αστικού Σχολείου Ποταμού, ενός εμβληματικού κτιρίου της Αγγλοκρατίας. Προηγήθηκε μακρά διαδικασία που έφερε εις πέρας ο Δήμος μας. Το έργο θα δημοπρατηθεί εντός του 2018.

Και στο 2017 όλα τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής, οι υπάλληλοι και συνεργάτες του Δήμου, εργάστηκαν μεθοδικά και συγκροτημένα κατορθώνοντας να διατηρήσουν την εξαιρετική οικονομική κατάσταση του Δήμου, να δημοπρατήσουν πολλά έργα, να υλοποιήσουν δράσεις προβολής και εξωστρέφειας και παράλληλα να διατηρούν την καθημερινότητα σε εξαιρετικά επίπεδα. Οι παρεμβάσεις μας είναι διαρκείς και άμεσες σε κάθε πρόβλημα. Συνεχίσαμε τις επαφές με τις τοπικές κοινότητες που θα συνεχιστούν και στο 2018 με στόχο την αντικειμενική ενημέρωση και πληροφόρηση των δημοτών για όλα τα ζητήματα. Ο νομικός σύμβουλος του Δήμου μας, με το εξαίρετο επιστημονικό του υπόβαθρο, αντιμετώπισε σειρά ζητημάτων επ΄ ωφελεία του Δήμου. Οι τεχνικοί μας σύμβουλοι αποδείχθηκαν άριστα καταρτισμένοι σε όλα τα επίπεδα.

Έτσι θα συνεχίσουμε και το 2018. Με σκληρή δουλειά, διαρκώς παρόντες στα προβλήματα, με συνεχή πίεση για την υλοποίηση των έργων, με διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων για το νησί, με εξωστρέφεια και μεθοδικότητα. Χωρίς ακρότητες, λαϊκισμούς και ψέμματα, μόνο με την αλήθεια θα πορευθούμε και στα επόμενα χρόνια. Με μοναδικό μας σύμμαχο τους πολίτες που καθημερινά βλέπουν, κρίνουν και – κυρίως – συγκρίνουν.

Από τον Δήμαρχό μας και επικεφαλής της Παράταξης “ΚΥΘΗΡΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΜΕΡΑ”, όλους τους αιρετούς, τα μέλη και τους συνεργάτες της Παράταξής μας, πολλές και θερμές ευχές για Καλή Νέα Χρόνια με υγεία και αισιοδοξία!

 

 

 

Απάντηση