Έργα και δράσεις της Δημοτικής μας Αρχής αναφορικά με τα Σχολεία μας

Καλή Σχολική Χρονιά!

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, καλό είναι να θυμηθούμε τα έργα και τις δράσεις της Δημοτικής μας Αρχής, κατά τα τελευταία χρόνια, αναφορικά με τα Σχολεία μας. 

  1. Μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί 509.000€ από τον προϋπολογισμό του Δήμου μας (ίδιοι πόροι και ΠΔΕ) για τις ανάγκες της κτηριακής συντήρησης όλων των Σχολείων των Κυθήρων. Ενδεικτικά: οικοδομικές εργασίες κάθε είδους, χρώσεις, κουφώματα, νέοι λέβητες, διαμορφώσεις αυλείων χώρων, περιφράξεις, αποκατάσταση ζημιών από το σεισμό του Νοεμβρίου 2019 κ.λπ. Φυσικά ανάγκες συντήρησης υπάρχουν διαρκώς ειδικά σε κτήρια κάποιας παλαιότητος, όμως, σε κάθε ετήσιο προϋπολογισμό μας, φροντίζουμε να διατίθενται σημαντικά ποσά για τα Σχολεία μας. 
  2. Μέσω των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι δαπάνες είναι διαρκείς για τις τρέχουσες λειτουργικές ανάγκες των Σχολικών Μονάδων, με βάση τα αιτήματα της σχολικής κοινότητας που ικανοποιούνται σχεδόν καθολικά. 
  3. Ολοκληρώσαμε τα συστήματα πυρασφάλειας σε όλα τα Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που δυστυχώς δεν υπήρχαν πριν το 2015. Υπάρχουν οι προβλεπόμενες εγκαταστάσεις πυρασφάλειας, τηρούνται τα σχετικά θεωρημένα από την ΠΥ βιβλία και έχει οριστεί υπεύθυνος πυρασφάλειας για το κάθε Σχολείο. 
  4. Εκπονήσαμε τη μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης των Σχολείων με κόστος 25.000€. Με βάση αυτή τη μελέτη, το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης των Σχολείων μας εντάχθηκε στο ΠΕΠ Αττικής με συνολικό π/υ 220.000€, έχει ήδη δημοπρατηθεί και αναμένεται η υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης. 
  5. Λάβαμε την απαραίτητη (και πολιτικά γενναία) απόφαση μετεγκατάστασης του Νηπιαγωγείου Ποταμού, από τα ακατάλληλα containers, στο σύγχρονο κτήριο της Αγ. Πελαγίας, διασφαλίζοντας εξαιρετικές εκπαιδευτικές συνθήκες για τους μικρούς μαθητές και τους δασκάλους τους. 
  6. Πετύχαμε την ένταξη στο ΠΕΠ Αττικής των μελετών επέκτασης του Γυμνασίου-Λυκείου. Η σχετική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και ΚΤΥΠ ΑΕ υπεγράφη τον Γενάρη του 2023 και οι μελέτες ήδη εκπονούνται. Το έργο αυτό είχε ζητηθεί από το 2000 αλλά δεν είχε προχωρήσει. Η δική μας Δημοτική Αρχή ζήτησε και κατάφερε την χρηματοδότηση των μελετών από το ΠΕΠ Αττικής, έχοντας διασφαλίσει και τη χρηματοδότηση του κυρίως έργου από το ΠΕΠ, όπως έχει ανακοινωθεί και από την Περιφέρεια. Σχετικό ΔΤ Περιφέρειας: Επιπλέον σύγχρονες αίθουσες για 420 νέους μαθητές στο Γυμνάσιο – Λύκειο Κυθήρων με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής – Περιφέρεια Αττικής (patt.gov.gr).
  7. Ολοκληρώσαμε την απαιτητική μελέτη για την εκ βάθρων ανακαίνιση και συντήρηση όλων των Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ένα έργο με π/υ 1.300.000€ που η χρηματοδότησή του έχει εξασφαλιστεί από την Περιφέρεια Αττικής, στον π/υ της οποίας έχει ενταχθεί από το 2022. Έχουν εκδοθεί ήδη οι περισσότερες οικοδομικές άδειες και αναμένεται η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης για τη δημοπράτηση του σημαντικού αυτού έργου.  
  8. Ολοκληρώσαμε τις μελέτες για το νέο Βρεφονηπιακό Σταθμό στα Λογοθετιάνικα, που έχει χρηματοδοτηθεί με 350.000€ από την Περιφέρεια Αττικής και δεν έχει ακόμα υπογραφεί η Προγραμματική Σύμβαση, λόγω έλλειψης ρευστότητας της Περιφέρειας κατά την περίοδο της πανδημίας, ζήτημα που επιλύθηκε μόλις πριν 2 μήνες. Έχει εκδοθεί η οικοδομική άδεια και αναμένεται η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης για τη δημοπράτηση του έργου. Έτσι το νησί μας θα αποκτήσει πλέον και 2ο Βρεφονηπιακό Σταθμό, εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στις οικογένειες του βορείου τμήματος. 
  9. Ενημερώσαμε τη Σχολική Κοινότητα για την απόφασή μας να προωθήσουμε στη νέα θητεία την κατασκευή μίας (1) σύγχρονης σχολικής μονάδας πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη μέση του νησιού, απορρίπτοντας την προ 25ετίας πρόταση για 2 σχολεία, ως τεχνικά και οικονομικά ανεφάρμοστη πλέον. Στο πλαίσιο αυτό, θα ολοκληρώσουμε τη σχετική διαβούλευση με τη σχολική κοινότητα και ήδη αναζητούμε κατάλληλο οικόπεδο για την έναρξη εκπόνησης των μελετών, που είναι πολλές και απαιτητικές. Ένα φλέγον για το νησί ζήτημα που επί πολλά χρόνια παραπέμφθηκε στις καλένδες, μπαίνει σε νέα τροχιά υλοποίησης, προς όφελος των μαθητών, των γονέων και των δασκάλων τους. 
  10. Κατά την πρόσφατη αναμόρφωση του Π/Υ του Δήμου μας εντάξαμε ποσό 45.000€ για την άμεση επισκευή της οδού πάνω από τον αύλειο χώρο του Λυκείου. 

Καλή σχολική χρονιά σε όλους τους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς!

Μπορείτε να βρείτε το διαβιβαστικό της μελέτης στον σύνδεσμο)

Photo Gallery

Απάντηση