Ήταν 25 Μαΐου 2014, όταν οι Κυθήριοι και οι Αντικυθήριοι, εμπιστεύθηκαν στην παράταξή μας και τον επικεφαλής της – σημερινό Δήμαρχο – Ευστράτιο Χαρχαλάκη, την διοίκηση του Δήμου Κυθήρων, μετά από μία εκλογική μάχη τεσσάρων συνδυασμών. Το εκλογικό σώμα αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία ότι επιζητούσε αλλαγή στα τοπικά πολιτικά δρώμενα, μετά από μια μακρά περίοδο εσωστρέφειας και περιχαράκωσης όπου χάθηκαν τεράστιες ευκαιρίες για μεγάλες χρηματοδοτήσεις, όταν άλλοι Δήμοι μικρότεροι από τα Κύθηρα αξιοποιούσαν κονδύλια εκατομμυρίων.

Μέσα στα 4 χρόνια που πέρασαν από τον Μάη του 2014, η παράταξή μας στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και αντιμετώπισε σειρά προκλήσεων και προβλημάτων, από έκτακτα περιστατικά όπως οι πίσσες στην Αγία Πελαγία, μέχρι τη διόγκωση της γραφειοκρατίας και τις νέες νομοθεσίες που άλλαξαν ριζικά όσα εφάρμοζε η αυτοδιοίκηση επί δεκαετίες. Και όλα αυτά με το λιγότερο προσωπικό στην ιστορία του Δήμου, αφού από το 2014 μέχρι σήμερα έχουν συνταξιοδοτηθεί 7 υπάλληλοι στο Δήμο μας! Χάρη στην επιμονή και το σθένος του Δημάρχου μας και των άξιων συνεργατών του, αιρετών και υπαλλήλων, ο Δήμος Κυθήρων είναι ο πρώτος ανάμεσα στους Δήμους της Π.Ε. Νήσων σε δημοπρατήσεις έργων, αξιοποιεί κάθε δυνατή πηγή χρηματοδότησης, από ευρωπαϊκούς πόρους και ΕΣΠΑ, μέχρι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά και μεγάλες εταιρείες όπως η Coca Cola.

Η παράταξή μας κλήθηκε να διοικήσει το Δήμο Κυθήρων ίσως στην πλέον δύσκολη περίοδο για την Αυτοδιοίκηση τις τελευταίες δεκαετίες. Σε μια περίοδο που φαντάζουν ως μακρινό παρελθόν οι «χρυσές» εκείνες εποχές, όπου η Αυτοδιοίκηση λειτουργούσε ανεξέλεγκτα, χωρίς Διαύγεια, χωρίς Μητρώα Συμβάσεων και ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς, χωρίς προληπτικό έλεγχο δαπανών, χωρίς τους ασφυκτικούς ελέγχους δεκάδων ετερόκλητων υπηρεσιών, χωρίς το σημερινό δαιδαλώδες σύστημα για την αδειοδότηση των έργων, χωρίς την παρανοϊκή γραφειοκρατία που ταλανίζει τους Δήμους τα τελευταία χρόνια.

Εκείνο, όμως, για το οποίο η παράταξή μας νοιώθει πραγματικά υπερήφανη, είναι ότι μέσα σε αυτά τα 4 χρόνια, υπερασπίστηκε με σθένος το γενικό συμφέρον των δημοτών των δύο νησιών, δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα στο συλλογικό καλό απέναντι στο ατομικό, προτάσσοντας την αντικειμενική θεώρηση των καταστάσεων απέναντι στην ιδιοτέλεια και τις μικροεξυπηρετήσεις, δημιουργώντας έτσι ένα νέο ηθικό πρόταγμα για την αυτοδιοίκηση στο νησί μας.

Σίγουρα κάναμε και λάθη. Δεν διεκδικήσαμε όμως ποτέ το αλάθητο! Δεν σταματήσαμε, όμως, ποτέ να δίνουμε μάχες για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας, για την καθαριότητα, για την αναβάθμιση των δημόσιων χώρων και υποδομών, για τα μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος και που επιτέλους εκτελούνται. Έργα αυτονόητα, όπως ο παραλιακός φωτισμός της Αγίας Πελαγίας, έργα μεγάλα και μακρόπνοα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων και το νέο αθλητικό κέντρο στο Μανιτοχώρι που δημοπρατείται σε λίγες εβδομάδες, έργα υποδομής που επί χρόνια παρέμεναν φτηνές και ανέξοδες υποσχέσεις όπως το δίκτυο ύδρευσης της Αγ. Πελαγίας και η Γέφυρα στον Μάκρωνα, έργα αναπλάσεων που ολοκληρώθηκαν, εκτελούνται η δημοπρατούνται στους επόμενους μήνες (Μητάτα, Φράτσια, Belvedere, Τοιχίο Αγ. Πελαγίας, Άγ. Ηλίας, Σκλαβιάνικα), έργα ύδρευσης σε όλο το νησί με κορυφαίο το έργο του τηλεχειρισμού των δικτύων κόστους 2.000.000€ που έχει ήδη δημοπρατηθεί, έργα οδοποιίας παντού, ανακαινίσεις κτιρίων όπως το παλαιό ιατρείο του Καραβά αλλά και το Δημοτικό Μέγαρο Ποταμού που σε λίγους μήνες θα αποτελεί κόσμημα για όλο το νησί, έργα και δράσεις προβολής και εξωστρέφειας που κάνουν το νησί μας σημείο αναφοράς παντού.

Επιλέξαμε ικανούς συνεργάτες που μπορούν να λύνουν ζητήματα που κάποτε ταλαιπωρούσαν το Δήμο με μεγάλο κόστος, που είναι ικανοί να φέρνουν χρηματοδοτήσεις για μεγάλα έργα και να εντάσσουν το Δήμο μας σε αναπτυξιακά προγράμματα όπως το CLLD/LEADER.

Για την υποστήριξη στο έργο μας, αυτά τα 4 χρόνια, θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους ανεξαιρέτως τους συνδημότες μας, που είτε επιβραβεύοντας είτε κρίνοντάς μας αυστηρά, είτε ακόμα και κατακρίνοντας, μας βοηθούν να διορθώσουμε λάθη και παραλείψεις και να γίνουμε ακόμα καλύτεροι στην προώθηση της ανάπτυξης των νησιών μας μέσα από την υλοποίηση έργων και δράσεων που επί χρόνια αναμένονταν χωρίς να υλοποιούνται. Έτσι θα συνεχίσουμε και στα επόμενα χρόνια, τόσο αυτής της δημοτικής περιόδου, όσο και της επόμενης, γιατί οι δημότες γνωρίζουν ότι η Δημοτική Αρχή που επέλεξαν το 2014 επιτελεί τα καθήκοντά της με μαχητικότητα και σθένος και έχει τη δυνατότητα να δίνει λύσεις σε μεγάλα και σημαντικά προβλήματα. Με επιβράβευση του έργου όσων καθημερινά και ακούραστα εργάζονται για το καλό του τόπου και με την αξιοποίηση νέων ανθρώπων, ικανών να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στα νησιά μας!

Σας ευχαριστούμε και δεσμευόμαστε για ακόμα περισσότερη δουλειά!

Κύθηρα, 25 Μαΐου 2018

Ο επικεφαλής και τα μέλη της παράταξης της Δημοτικής Πλειοψηφίας στο Δήμο Κυθήρων

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

 

 

 

 

Απάντηση