Συνέντευξη στα “Κυθηραϊκά”

Δημοσιεύουμε την πρώτη μετεκλογική συνέντευξη του επικεφαλής του Συνδυασμού μας και επανεκλεγέντος Δημάρχου κ. Στράτου Χαρχαλάκη που δόθηκε στο δημοσιογράφο κ. Μανώλη Καλλίγερο και δημοσιεύθηκε στο φύλλο Ιουλίου – Αυγούστου της εφημερίδας «ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ».

  1. Στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, συνεργάτες σας έδιναν σχεδόν βέβαιη την επανεκλογή σας από τον α΄ γύρο. Ναι μεν φθάσατε κοντά στο …νερό, δηλαδή στην αυτοδυναμία, αλλά τελικά δεν ήπιατε. Σε τι οφείλονται κατά τη γνώμη σας τα υψηλά ποσοστά και των δύο αντιπάλων σας; Σας θυμίζουμε ότι και οι δύο προκάτοχοί σας είχαν επανεκλεγεί από τον α’ γύρο τη δεύτερη φορά που κατέβηκαν υποψήφιοι.

Θεωρώ πως κανείς δεν μπορεί να εκτιμά με ασφάλεια ένα εκλογικό αποτέλεσμα, όσο σίγουρος και αν δηλώνει. Η προεκλογική περίοδος του 2019 ήταν μεν μικρή σε χρονική διάρκεια, αλλά αρκετά έντονη. Υπήρξε ένα ακραία διχαστικός λόγος από μερίδα των αντιπάλων μας, που επιχείρησαν όχι μόνο να μηδενίσουν ολοκληρωτικά το έργο μας, αλλά και να παρουσιάσουν μια εικονική πραγματικότητα στους πολίτες. Ακούσαμε απίστευτης ανευθυνότητας πράγματα: ότι το έργο του ΧΥΤΥ είναι παρωχημένο, ότι ο Χαρχαλάκης εξαντλείται σε επικοινωνιακή διαχείριση, ότι δεν έγιναν έργα στα Αντικύθηρα κ.λπ.. Σας θυμίζω τις φωτογραφίες από τα Αντικύθηρα, που έδειχναν τις λακκούβες και τις σπασμένες λάμπες, μετά τον βαρύ χειμώνα, ζημιές που έχουν ήδη επισκευαστεί καθώς η επισκευή τους ήταν προγραμματισμένη για τα τέλη Μαΐου. Η παράταξη του κ. Παναγόπουλου δηλαδή, όχι μόνο μηδένισε το σημαντικό έργο που επιτελέστηκε τα τελευταία χρόνια, αλλά αναζητούσε ασήμαντες αφορμές για να στηρίξει έναν στείρο και ξύλινο αντιπολιτευτικό λόγο. Είδαμε υποψηφίους, που μέχρι σήμερα δεν ήταν καν ενεργοί στα κοινωνικά δίκτυα, ξαφνικά να γίνονται λαλίστατοι και να ασχολούνται με ζητήματα που δυστυχώς αγνοούν. Είδαμε δημοσιεύσεις υποψηφίων που κατέφευγαν σε προσωπικές επιθέσεις με ακραίους χαρακτηρισμούς και αναρωτηθήκαμε προς τι τέτοιο πάθος. Μία σημαντική παράμετρος των εκλογών αυτών υπήρξε η πολιτική διάσταση των προσφυγών της Εκκλησίας στο ΣτΕ για την διαχείριση των προσκυνημάτων, ζήτημα στο οποίο προσωπικά είχα ξεκάθαρη και διαυγή θέση (η τοποθέτηση της παράταξης του κ. Παναγόπουλου στο θέμα, ακόμη αναμένεται). Ο ευρύτερος ρόλος μερίδας του τοπικού κλήρου στις φετινές εκλογές αποτελεί σημείο που σίγουρα θα συζητηθεί δημόσια, καθώς είναι γνωστά πολλά περιστατικά «στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ». Εξάλλου σε μια μικρή κοινωνία όπως τα Κύθηρα, όλα μαθαίνονται. Συνεπώς, μια σειρά παραγόντων, αλλά φυσικά και η μεγάλη αποχή των εκλογέων, στέρησε από το συνδυασμό μας τη νίκη από την πρώτη Κυριακή και μάλιστα για ελάχιστες ψήφους. Ωστόσο το πρόγραμμα και οι επιλογές μας δικαιώθηκαν με τον καλύτερο τρόπο κατά τη δεύτερη Κυριακή, με το μεγάλο ποσοστό του 62%.

  1. Μετά τις εκλογές αποφασίσατε τη διαγραφή πρώην στενού σας συνεργάτη, ο οποίος δεν είχε θέσει υποψηφιότητα, ούτε φάνηκε να είχε φανερή προεκλογική δραστηριότητα. Ποίοι είναι οι λόγοι που σας ώθησαν στην απόφαση αυτή; Το ερώτημα τίθεται γιατί ο κόσμος συζητά ότι ο κ. Βέζος «πλήρωσε» τις προεκλογικές δραστηριότητες του πατέρα του. Είναι αυτό ακριβές;

Θα είμαι ξεκάθαρος γιατί δεν έχω απολύτως τίποτε να φοβηθώ ή να κρύψω. Στην πολιτική ο καθένας οφείλει να αποδέχεται τις συνέπειες των επιλογών του. Ο κ. Βέζος, που προσωπικά τον τιμώ και τον σέβομαι, πολιτικά διεχώρισε ο ίδιος τη θέση του από την παράταξή μας ήδη από το Δεκέμβριο του 2018, όταν αρνήθηκε να συνυπογράψει τη δήλωση στήριξης προς το πρόσωπό μου, χωρίς ουσιαστικό και προφανή λόγο. Θυμίζω ότι τη δήλωση αυτή, την υπέγραψαν και στελέχη του συνδυασμού μας που δεν θα ήταν εκ νέου υποψήφιοι (π.χ. κ. Αγγελιουδάκης), την υπέγραψαν όμως! Ο κ. Βέζος ήταν ο μόνος που δεν την υπέγραψε, θέτοντας ουσιαστικά ο ίδιος τον εαυτό του εκτός παράταξης. Η απόφαση διαγραφής του ήταν ομόφωνη και συλλογική και όχι προσωπική μου. Σε τέτοια θέματα πολιτικής ηθικής δεν είμαι διατεθειμένος να κάνω καμία έκπτωση, γιατί η συνοχή της διοικούσας παράταξης έχει άμεση επίπτωση στη σωστή λειτουργία του Δήμου, που είμαι αποφασισμένος να προασπίσω. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εύχομαι στον κ. Βέζο καλή επιτυχία σε κάθε μελλοντική του επιλογή.

  1. Πώς κατά τη γνώμη σας συμπεριφέρθηκε το εκλογικό σώμα που πρόσκειται στο κόμμα της Ν.Δ. από το οποίο είχατε στήριξη; Είναι γνωστό ότι και το κύριο ψηφοδέλτιο που ετέθη απέναντί σας στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο σε στελέχη και ψηφοφόρους αυτού του κόμματος. Τι ακριβώς έχει συμβεί; Μήπως μπορείτε να το ξεκαθαρίσετε δημόσια τώρα που πέρασε ο εκλογικός πυρετός;

Καταρχήν να σας ξεκαθαρίσω ότι ο συνδυασμός μου δεν ήταν κομματικός. Είχε αξιόλογα στελέχη από όλους τους πολιτικούς χώρους του δημοκρατικού φάσματος. Και είμαι περήφανος που όλοι αυτοί οι άνθρωποι με εμπιστεύθηκαν και τους ευχαριστώ όλους δημόσια. Η ΝΔ, με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής εκλογικού αγώνα υπό τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη, αποφάσισε ήδη από το Φθινόπωρο του 2018 ότι παρέχει επίσημη στήριξη στο πρόσωπό μου, κάτι που εκφράστηκε εξάλλου και με σχετική επιστολή του Γραμματέα του Κόμματος Λευτέρη Αυγενάκη και του Γραμματέα Αυτοδιοίκησης Νίκου Χαρδαλιά. Σε καμία περίπτωση, όμως, αυτή η στήριξη δεν συνεπαγόταν αυστηρή κομματική «γραμμή», καθώς σε πολλούς Δήμους της Χώρας υπήρξαν πολλαπλές υποψηφιότητες στον ίδιο Δήμο από στελέχη της ΝΔ. Στην περίπτωση των Κυθήρων, θεωρώ ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της ΝΔ, στήριξε το συνδυασμό μας, κάτι που εξάλλου φάνηκε και στα ποσοστά και κυρίως στην μεγάλη διαφορά της πρώτης Κυριακής. Υπάρχουν και συμπολίτες μας, όμως, που προκάλεσαν και στήριξαν μια άλλη πρόταση. Είναι σαφές δικαίωμά τους και το σέβομαι. Εκείνο που δεν ασπάζομαι, ωστόσο, είναι η αντίληψη ορισμένων ανθρώπων ότι το κόμμα της ΝΔ «τους χρωστάει» ή ότι κάποιοι θεωρούν τους εαυτούς τους περισσότερο νεοδημοκράτες από κάποιους άλλους. Δεν ασπάζομαι την αντίληψη «ξέρεις τι έχω κάνει εγώ για τη ΝΔ;». Δεν θα ταυτιστώ ποτέ με την προσπάθεια ορισμένων να αξιώσουν δημόσιες θέσεις με μοναδικό προσόν την προσκόλλησή τους σε κάποιον βουλευτή ή την ψηφοσυλλογή στις εθνικές εκλογές. Τέτοιες πρακτικές με βρίσκουν αντίθετο και θεωρώ ότι βλάπτουν τη ΝΔ αλλά και κάθε κόμμα που τις δέχεται ή τις υποθάλπει.

  1. Και τώρα επί της ουσίας. Πείτε μας με λίγα λόγια τους τρείς κύριους κατά την άποψή σας άξονες πάνω στους οποίους θα βασιστεί η επόμενη θητεία σας σύμφωνα με το πρόγραμμά σας.

Άξονας πρώτος: η ωρίμανση των μεγάλων υποδομών που θεωρούμε ότι χρειάζεται το νησί και για τις οποίες έχουμε σαφή προγραμματισμό: αποχετευτικά δίκτυα, νέοι σχολικοί χώροι, αναπλάσεις Χώρας, Ποταμού, Αγ. Πελαγίας, Κλειστό Γυμναστήριο, Σφαγείο, Μαρίνα, έργα ύδρευσης και οδοποιίας, ανάπτυξη αεροδρομίου.

Άξονας δεύτερος: η αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος υποστελέχωσης του Δήμου, μέσα από ισχυρή διεκδίκηση θεσμικών αλλαγών και προσλήψεων από τη νέα Κυβέρνηση.

Άξονας τρίτος: η συνέχιση της πολιτικής εξωστρέφειας και προβολής μέσα από την υλοποίηση των συμπερασμάτων του Master Plan για τον τουρισμό που ήδη εκπονούμε.

Άξονας τέταρτος: η καθημερινότητα. Μέσα από τα έργα που εκτελούμε (διαχείριση απορριμμάτων, ύδρευση, οδοποιία, αναπλάσεις), αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών.

  1. Είχατε μία καλή συνεργασία με την προηγούμενη αρχή στην Περιφέρεια. Τι βλέπετε να γίνεται τώρα, που έχουμε αλλαγή σκυτάλης; Θα επιδιώξετε νέες προσβάσεις ή έχετε κάνει ήδη τους λογαριασμούς σας;

Ο βασικότερος στόχος μας, καταρχήν, είναι η υλοποίηση όλων των έργων που έχουν χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια με τη σημερινή (απερχόμενη πλέον) Περιφερειακή Αρχή. Για τα περισσότερα από αυτά έχουν ήδη υπογραφεί οι προγραμματικές συμβάσεις και έχουν είτε δημοπρατηθεί είτε βρίσκονται σε διαδικασία δημοπράτησης. Επόμενο βήμα είναι η δέσμευση του νέου Περιφερειάρχη κ. Πατούλη για την χρηματοδότηση νέων έργων υποδομής μέσα στη νέα θητεία που ξεκινάει από το Σεπτέμβριο. Έχουμε ήδη καταρτίσει σχετικό πίνακα αιτημάτων, για έργα και υποδομές που πιστεύουμε ότι τίθενται ως προτεραιότητα και θεωρώ ότι μπορούν να υλοποιηθούν με τη συμβολή της Περιφέρειας. Ευελπιστώ ότι η νέα διοίκηση της Περιφέρειας θα δώσει την ανάλογη σημασία και στους μικρούς Δήμους της περιοχής ευθύνης της και προσωπικά θα διεκδικήσω το καλύτερο που μπορώ για τον Δήμο και τα νησιά μας.

Απάντηση