Δημοτική Οδοποιία Κυθήρων: έργα και αναπτυξιακός προγραμματισμός

Μέσα στο πρώτο μισό της θητείας μας προγραμματίσαμε και ολοκληρώσαμε πολύ σημαντικά έργα οδοποιίας. Είναι γνωστό ότι το οδικό δίκτυο του νησιού είναι τεράστιο και ως εκ τούτου ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να επιλύσει όλα τα προβλήματα του δικτύου οδοποιίας. Έτσι, η οικονομική συνδρομή της Περιφέρειας είναι απαραίτητη. Παράλληλα, το μεγάλο δίκτυο της αγροτικής οδοποιίας συντηρείται πλέον από ετήσια σύμβαση παροχής υπηρεσίας που έχει άκρως θετικά αποτελέσματα.

Το έργο του Κεντρικού Δρόμου (Αρωνιάδικα, Δόκανα-Καρβουνάδες) ολοκληρώθηκε χάρη στην επίλυση πολλών ζητημάτων αδειοδότησης που υπήρχαν κατά την έναρξη εκτέλεσής του. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής και η δημοπρασία είχε γίνει το 2014. Με ενέργειες της Δημοτικής Αρχής οι παρόδιοι ιδιοκτήτες επέτρεψαν τη διαπλάτυνση του δρόμου σε φάρδος σχεδόν 8 μέτρων και τους ευχαριστούμε θερμά.

Προχωρήσαμε σε εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις οδών σε οικισμούς και περιοχές μείζονος ενδιαφέροντος, σε παραλίες καθώς και στον κεντρικό δρόμο:

 • Κεντρικός Δρόμος (Περιφέρεια)
 • Κεντρικός δρόμος (Φατσάδικα)
 • Καλαδί
 • Κακή Λαγκάδα
 • Φυρή Άμμος
 • Συνδετήρια οδός Νέου Νοσοκομείου
 • Άγ. Γεράσιμος ΤΚ Ποταμού
 • Παλαιόπολη (περιοχή νέων κατοικιών)
 • Βιαράδικα
 • Λουραντιάνικα
 • Άνω Λιβάδι
 • Είσοδος οικισμού Φρατσίων (Πρυτανείο)
 • Ξερονιάματα ΤΚ Κυθήρων
 • Πίσω Γιαλός Καψαλίου
 • Περιφερειακός Λιμένος Ποταμού Αντικυθήρων
 • Γερακάρι
 • Δρυμώνας
 • Βάνης – Μυρτίδια
 • Περιφερειακός Λιβαδίου
 • Αγία Πελαγία – Αγία Αναστασία με χρηματοδότηση 220.000€ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το έργο έχει δημοπρατηθεί και θα ξεκινήσει σύντομα, μετά την δικαστική απεμπλοκή του έργου λόγω εργολαβικών προσφυγών στη Δικαιοσύνη. Είναι άκρως σημαντικό έργο που οι κάτοικοι αναμένουν πολλά χρόνια καθώς ο δρόμος αυτός είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Με το ποσό αυτό θα ασφαλτοστρωθεί τμήμα μήκους περίπου 850 μέτρων.

Στις 6 Ιουλίου δημοπρατήθηκε στον Πειραιά ένα νέο μεγάλο έργο δημοτικής οδοποιίας προϋπολογισμού 310.000€ με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους, το οποίο έλαβε εκπτωση 44%, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση μεγάλων χρηματικών ποσών για το Δήμο μας. Θα γίνουν ασφαλτοστρώσεις δρόμων στην Αγία Πελαγία, τα Αρωνιάδικα, τον Ποταμό, τα Λογοθετιάνικα, τα Χριστοφοριάνικα, τα Περλεγκιάνικα, τα Ντουριάνικα, τα Ζαγκλανικιάνικα, τον Όσιο Θεόδωρο, τα Φριλιγκιάνικα, τη Φελωτή, τα Μητάτα, τις Καρβουνάδες, τα Γουδιάνικα, το Κάτω Λιβάδι, τον Κάλαμο και το Στραπόδι, σε συνεργασία με τους τοπικούς Προέδρους που υπέδειξαν τα σημεία. Με το έργο αυτό δίδεται βάρος σε περιοχές που δεν είχαν συμπεριληφθεί στο αντίστοιχο έργο του 2016 και επιλύονται πολυετή ζητήματα στον τομέα της οδοποιίας. Η Δημοτική Αρχή συνεχίζει τη μόνη σωστή πολιτική στον τομέα της εκτέλεσης των έργων αυτών που είναι η συγκέντρωση ιδίας φύσεως έργων σε μία μελέτη και μία δημοπρασία, επιτυγχάνοντας σημαντικές εκπτώσεις και μειώνοντας τη γραφειοκρατία, σε αντίθεση με το παρελθόν όπου οι αποσπασματικές αναθέσεις (κατατμήσεις) ανά Τοπική Κοινότητα δεν πέτυχαν τα αναμενόμενα αναπτυξιακά αποτελέσματα.

ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Χάρη στην ισχυρή μας διεκδίκηση και τα ευήκοα ώτα της ηγεσίας της Περιφέρειας, πετύχαμε τη χρηματοδότηση μεγάλων αναπτυξιακών οδικών έργων για το Δήμο μας. Τα έργα αυτά έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για πρώτη φορά, είναι ενταγμένα στον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας και ο Δήμος μας ολοκληρώνει τις μελέτες και τις αδειοδοτήσεις που απαιτούνται ώστε να γίνουν προγραμματικές συμβάσεις και να δημοπρατηθούν μέσα στην τρέχουσα θητεία.

 • Ανακατασκευή Γέφυρας Μάκρωνα και Παράλληλες Οδικές Εργασίες Νήσου Κυθήρων με προϋπολογισμό 1.800.000€. Το έργο θα δημοπρατηθεί από την Περιφέρεια. Αποτελεί χρόνιο αίτημα των κατοίκων της Τ.Κ. Μητάτων καθώς θα επιλύσει το πρόβλημα διέλευσης της παλαιάς γέφυρας στον Μάκρωνα, ενώ θα βελτιωθεί μεγάλο τμήμα του οδικού δικτύου. Η μελέτη αυτή είναι παλαιά και η εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου είχε απορριφθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή με αποτέλεσμα η τότε (2013) εξασφαλισμένη χρηματοδότηση να απωλεσθεί για το νησί μας. Η δική μας Δημοτική Αρχή αξιοποιεί κάθε υπάρχουσα μελέτη γιατί κάθε έργο που γίνεται είναι κέρδος για τον τόπο μας!
 • Επισκευή και Συντήρηση Δημοτικής Οδοποιίας Νήσου Κυθήρων με προϋπολογισμό 2.000.000€. Πρόκειται για έργο μεγάλης αναπτυξιακής σημασίας για το νησί μας. Προβλέπεται η διαπλάτυνση και ασφαλτόστρωση των οδών προς Μελιδόνι, από Διακοπουλιάνικα προς Προγκί και Αγ. Ιωάννη Γερακαρίου, από Αγία Πελαγία προς Αγία Αναστασία καθώς και το υπόλοιπο τμήμα των 800 μέτρων προς την Κακή Λαγκάδα. Ο Δήμος μας έχει λάβει όλες τις εγκρίσεις που απαιτούνται και απομένει η αποστολή της μελέτης από την Περιφέρεια και η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης ώστε να δημοπρατηθεί το έργο από το Δήμο μας.
 • Οδός Μόρμορη Αβλέμωνα με προϋπολογισμό 500.000€. Αφορά την βελτίωση και ασφαλτόστρωση του δρόμου «Μόρμορη» που αποτελεί πολυετές αίτημα των κατοίκων του Αβλέμωνα και της Παλαιόπολης καθώς συνδέει τις περιοχές με το Λιμάνι Διακοφτίου και το Αεροδρόμιο με άμεση όδευση χωρίς να παρεμβάλλονται άλλοι οικισμοί. Απομένει η περιβαλλοντική αδειοδότηση που καθυστέρησε λόγω της ανάρτησης των δασικών χαρτών, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η προγραμματική σύμβαση και να δημοπρατηθεί το έργο από το Δήμο μας.
 • Επικαιροποίηση Μελέτης «Διαπλάτυνση και Συντήρηση Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Νήσου Κυθήρων» με προϋπολογισμό 60.000€. Θα δημοπρατηθεί από την Περιφέρεια. Στόχος είναι να επικαιροποιηθεί με νέα δεδομένα παλαιά υπάρχουσα μελέτη που αφορά το σύνολο του κεντρικού οδικού άξονα των Κυθήρων, ώστε στη συνέχεια να επιλεγούν σημεία άμεσης παρέμβασης (π.χ. παρακάμψεις οικισμών).
 • Βελτίωση βατότητας και τσιμεντόστρωση Περιφερειακού Δρόμου Ποταμού Αντικυθήρων με προϋπολογισμό 285.000€. Το έργο είναι ενταγμένο στον Προϋπολιγισμό της Περιφέρειας από το 2014 μετά από αίτημα του τότε προέδρου της Εγχωρίου Περιουσίας (και νυν Δημάρχου) κ. Χαρχαλάκη προς τον τότε Αντιπεριφερειάρχη κ. Κατσικάρη, αίτημα που αργότερα υποστηρίχθηκε και από τον κ. Κουκούλη. Το έργο δεν έχει δημοπρατηθεί ακόμα καθώς λόγω υπαγωγής του νησιού των Αντικυθήρων στο δίκτυο περιβαλλοντικής προστασίας NATURA 2000 απαιτείται εξειδικευμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ευελπιστούμε να επιλυθεί το θέμα εντός του έτους για να προχωρήσει η διαδικασία της Προγραμματικής Σύμβασης.

Με τα μεγάλα αυτά έργα οδοποιίας αναπτύσσονται οι περιοχές και βελτιώνεται η οδική ασφάλεια στο νησί μας. Είναι έργα που δεν γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά απαιτούν προσεκτική μελέτη και σχεδιασμό, σωστή τεχνοκρατική υποστήριξη, εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις που πολλές φορές καθυστερούν ακόμα και πέραν του έτους. Η Δημοτική Αρχή έχει αποδείξει όμως ότι μπορεί να φέρει στο νησί χρηματοδοτήσεις σημαντικών έργων καθώς εργάζεται σωστά και μεθοδικά, απαλλαγμένη από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και μικροσυμφέροντα και βάζοντας πάνω από όλα το γενικό καλό του νησιού.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Απάντηση