Κεντρική ομιλία Δημάρχου Στράτου Χαρχαλάκη 24-5-2019

Φίλες και Φίλοι,

Με την αποψινή εκδήλωση, κλείνει και τυπικά η προεκλογική περίοδος των δημοτικών εκλογών της προσεχούς Κυριακής. Μια περίοδος εντάσεων, αντιπαραθέσεων, αλλά και ανταλλαγής γόνιμων απόψεων πάνω στα ζητήματα που απασχολούν το Δήμο και τα νησιά μας. Μια περίοδος κατά την οποία ακούσαμε πολλά, από εύκολες υποσχέσεις μέχρι μεγάλα λόγια, σε μια προσπάθεια ορισμένων να αντιστρέψουν το γενικό πολιτικό κλίμα πάνω στο νησί.

Το 2014, πολλοί από εσάς, μου ζητήσατε να τεθώ επικεφαλής μιας νέας πολιτικής κίνησης, με στόχο την μεγάλη πολιτική αλλαγή που είχε ανάγκη ο τόπος. Στην αρχή δεν σας κρύβω ότι δίστασα. Σκέφτηκα ότι είναι αδύνατον να μπορέσω να ανατρέψω μια μικροπολιτική παράδοση ετών, που βόλευε τόσο την τοπική εξουσία, όσο – και ας το παραδεχθούμε – και κάποιους από εμάς. Το σύστημα αυτό, το ξέρουμε όλοι. Είναι αυτό που οδήγησε τη χώρα μας στο χείλος του γκρεμού. Είναι το σύστημα των παράνομων διορισμών, των μεταθέσεων, της μικροπολιτικής και του βολέματος, που δημιούργησε επί δεκαετίες στην πατρίδα μας τη μαύρη τρύπα της αδιαφάνειας και οδήγησε δεκάδες χιλιάδες παιδιά – τα δικά σας παιδιά, τα δικά μας παιδιά – στο εξωτερικό. Είναι ένα πεθαμένο παλιό κακό σύστημα παραδιοίκησης, που βασίζεται μόνο σε ένα πράγμα: στην αμοιβαία σχέση βολέματος και συναλλαγής ανάμεσα σε κάποιον τοπικό ή περιφερειακό παράγοντα και σε αρκετούς τοπικούς παραγοντίσκους, που μη νομίζετε ότι νοιάζονται για τον τόπο. Όχι. Τους ενδιαφέρει μόνο η εξουσία. Μόνο το πολιτικό όφελος. Μόνο το προσωπικό βόλεμα. Αυτό το σύστημα το ζήσαμε στο πετσί μας. Το μάθαμε. Το ξέρουμε. Το απορρίπτουμε!

Αυτό το σύστημα κληθήκαμε να αλλάξουμε το 2014. Και όχι μόνο να το αλλάξουμε, αλλά να το εξαλείψουμε οριστικά από το νησί μας. Πολλοί άνθρωποι στήριξαν τότε την προσπάθειά μας. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι και σήμερα εδώ παρόντες, είτε ως υποψήφιοι, είτε όχι. Κάποιοι πάλι, μάλλον δεν μπόρεσαν να αποχωριστούν εύκολα τις γνωστές πρακτικές του παρελθόντος και απήλθαν. Ευτυχώς για εμάς, ευτυχώς για τον τόπο!

Πριν 5 χρόνια, κάποιοι έφερναν την καταστροφή. Με κατηγορούσαν για δήθεν ατασθαλίες στην Εγχώριο Περιουσία. Ποίοι; Εκείνοι που προσπάθησαν με κάθε τρόπο – και δυστυχώς προσπαθούν ακόμα – να την υποβαθμίσουν, να την μειώσουν, να την βλάψουν! Αντιμετωπίσαμε σκληρή πολεμική. Τόσο εγώ, όσο και οι άλλοι 2 συνδυασμοί που το 2014 κατήλθαν απέναντι στην τότε διοίκηση. Η αλήθεια, όμως, πάντα νικάει το ψέμα. Το φως, πάντα επικρατεί στο σκοτάδι. Τίποτε από αυτά δεν έπιασε, κανέναν δεν έπεισε, όπως λέει ο λαός μας «τα στέφανα γύρισαν στον κουμπάρο»!.

Και έτσι, από την 1η Σεπτεμβρίου του 2014, αναλάβαμε την τεράστια τιμή και ευθύνη της διοίκησης του Δήμου μας. Με μια νέα ομάδα. Με ανθρώπους έμπειρους στη διοίκηση, αλλά και νέους, που μέσα στα χρόνια αυτά απέδειξαν τί μπορούν να κάνουν και πόσο μπροστά μπορούν να πάνε το νησί μας.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε ήταν πάρα πολλές. Από τις πρώτες μέρες, διαπιστώσαμε μια ιδιαίτερα αρνητική αντιμετώπιση του Δήμου από διάφορες δημόσιες υπηρεσίες στην Αθήνα και τον Πειραιά. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη μας συνάντηση με την Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λίγες μόνο ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας. Μπήκαμε στο γραφείο της μαζί με τον αντιδήμαρχο Μαθιό Αγγελιουδάκη. Και όχι μόνο δεν έδειχνε να χαίρεται για την επίσκεψη, αλλά μας αντιμετώπισε με φοβερή καχυποψία, στα όρια της προσβολής. Αιτία; Το «κακό όνομα» του Δήμου στην Αθήνα. Τα δικαστήρια, οι καταγγελίες, οι αποφάσεις που λαμβάνονταν χωρίς καμία νομική τεκμηρίωση, οι πρακτικές του «άρπα κόλλα» σε κάθε επίπεδο διοίκησης μέσα στο Δήμο, το πόρισμα των ελεγκτών που οδήγησε σε σοβαρές πειθαρχικές ποινές για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου. Αυτή την εικόνα οφείλαμε να αλλάξουμε. Να πείσουμε τις υπηρεσίες και κυρίως τους πολίτες, ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ότι μπορούμε να διοικήσουμε χωρίς προσωπικές πρακτικές, χωρίς ιδεοληψίες, χωρίς κομματικές νόρμες. Νομίζω ότι το καταφέραμε. Επί 5 χρόνια, ασκούμε τη διοίκηση στο Δήμο με βάση ένα και μόνο στοιχείο: το Νόμο. Τίποτε άλλο. Προβλέπεται κάτι στο νόμο; Το κάνουμε. Δεν προβλέπεται; Δεν το κάνουμε. Τόσο απλά.

Μια άλλη κρίσιμη παράμετρος της διοίκησής μας, για την οποία είμαστε εξαιρετικά περήφανοι, είναι η νέα σχέση που διαμορφώσαμε με την Περιφέρεια. Το κάναμε ως συνειδητή πολιτική επιλογή. Χωρίς να εξετάσουμε κομματικές ή ιδεολογικές τοποθετήσεις, όπως δυστυχώς έγινε στο παρελθόν. Διότι ένας Δήμαρχος και μια Δημοτική Αρχή οφείλει να συνεργάζεται με κάθε υπηρεσία, με κάθε εκλεγμένο, ανεξάρτητα από ιδεολογικά ή κομματικά προτάγματα. Καταφέραμε λοιπόν, μέσα σε μόλις 4,5 χρόνια, να φέρουμε χρηματοδοτήσεις έργων ύψους πάνω από 25 εκατομμύρια Ευρώ! Αυτή είναι η αλήθεια! 25 εκατομμύρια, ΜΟΝΟ από την Περιφέρεια και για ένα Δήμο 3.000 κατοίκων, τη στιγμή που Δήμοι με 100.000 κατοίκους εκτελούν σχεδόν τα διπλάσια, δηλαδή ο Δήμος μας είναι ο πλέον ωφελημένος της θητείας αυτής σε σχέση με τις χρηματοδοτήσεις έργων της Περιφέρειας. Κάποιος λοιπόν θα ρωτήσει, γιατί η Δούρου ρίχνει τόσο χρήμα στο Τσιρίγο; Για τους 3.000 ψηφοφόρους; Για τα ωραία μάτια του Δημάρχου; Η απάντηση είναι προφανής. Γιατί ξέρουμε πώς να διεκδικήσουμε, πώς να μιλήσουμε, πώς να διαπραγματευθούμε, πώς να πείσουμε το συνομιλητή μας για τα αιτήματά μας. Γιατί από την πρώτη στιγμή συνεργαστήκαμε με μια εξαιρετική ομάδα τεχνικών συμβούλων στην Αθήνα, που όπου και αν ενεπλάκη, έφερε θετικό αποτέλεσμα. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, προτίμησε να πληρώνει επί 7 χρόνια μια καθηγήτρια ιταλικών, ως δήθεν επιστημονική σύμβουλο του Δημάρχου, η οποία σπανίως ερχόταν στα Κύθηρα και κανείς δεν γνωρίζει τί ακριβώς προσέφερε στο Δήμο μας. Εμείς αυτό το αλλάξαμε. Στη θέση της, στη μοναδική θέση επιστημονικού συνεργάτη που δικαιούται ο Δήμαρχος, τοποθετήσαμε έναν άξιο νομικό, που έχει διασφαλίσει σε απόλυτο ποσοστό τα συμφέροντα του Δήμου, με αποτέλεσμα σήμερα, η δημοτική μας αρχή να μην βαρύνεται ούτε με ένα δικαστήριο. Και είμαι περήφανος για αυτό! Όλες μας οι αποφάσεις έχουν τη νομική τεκμηρίωση που απαιτείται, όχι μόνο για να προστατεύονται τα δημοτικά συμφέροντα, αλλά και οι ίδιοι οι αιρετοί, που πολλές φορές σύρονται στα δικαστήρια αναίτια, χωρίς ουσιώδη λόγο και αιτία, με αφορμή ανυπόστατες καταγγελίες.

Στα χρόνια αυτά, θέσαμε προτεραιότητες. Ιεραρχήσαμε τις ανάγκες. Αναγκαστικά λοιπόν, κάποια πράγματα έμειναν πίσω. Δεν ισχυρίζομαι ότι τα κάναμε όλα καλά. Προφανώς κάναμε και λάθη. Η μόνη περίπτωση, όμως, να μην κάνεις λάθη, είναι να μην κάνεις τίποτα. Κάποτε, ο Νικόλαος Πλαστήρας έστειλε στον Ελευθέριο Βενιζέλο μια ευχετήρια κάρτα. Και του έγραφε «κύριε Πρόεδρε, το πλανάσθαι ανθρώπινον. Όμως το ομολογείν την πλάνην είναι ανώτερος πολιτισμός και ευγενέστερος ανδρισμός». Προφανώς το 2014, κανένας μας δεν είχε πλήρη και σαφή εικόνα για την πραγματική κατάσταση του Δήμου. Συνεπώς ενδέχεται να δεσμευθήκαμε και για πράγματα που δεν κατέστη εφικτό να πραγματοποιηθούν. Προχωρήσαμε, όμως, και αυτό τελικά έχει σημασία, σε έργα και υποδομές, που μπορεί να μην τα είχαμε συμπεριλάβει στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, παρέμεναν όμως υποσχέσεις επί σειρά ετών, αν όχι δεκαετιών και οφείλαμε να τα ολοκληρώσουμε. Δώσαμε λοιπόν μεγάλο βάρος στις υποδομές μείζονος σημασίας. Στα έργα εκείνα, που όχι μόνο αφορούν την καθημερινότητά μας, αλλά κυρίως σχετίζονται άμεσα με τον τουρισμό. Διότι για παράδειγμα, πώς μπορούμε να μιλάμε για τουρισμό και να μην έχουμε πού να πετάξουμε τα σκουπίδια μας; τα παραδείγματα της Κέρκυρας και της Ζακύνθου είναι γνωστά.

Αν διαβάσει κανείς το προεκλογικό φυλλάδιο της προηγούμενης δημοτικής αρχής, το 2014 και κυρίως αν ακούσει το debate που έγινε πριν 5 χρόνια, σε αυτήν εδώ την αίθουσα, θα διαπιστώσει ότι τότε κάποιοι πράγματι κορόιδευαν τους Κυθήριους. Και ήρθε επιτέλους η ώρα να το πούμε. Χωρίς περιστροφές, χωρίς μισόλογα, χωρίς φόβο. Διότι η αλήθεια πρέπει να λέγεται ακόμα και αν είναι δυσάρεστη. Τί μας έλεγαν τότε; Να σας θυμίσω. Μας διαβεβαίωναν ότι το νέο δίκτυο ύδρευσης της Αγ. Πελαγίας, ο Βιολογικός Καθαρισμός του Ποταμού, το φράγμα νερού στις Όχελλες, ο νέος βρεφονηπιακός σταθμός στις Καρβουνάδες και μια σειρά άλλων μεγάλων έργων ήταν «έτοιμα» προς εκτέλεση και μάλιστα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Στον βωμό του πρόσκαιρου εκλογικού κέρδους, στο φόβο της διαφαινόμενης απώλειας της εξουσίας, υπόσχονταν τα πάντα, μίλαγαν για χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων και για έτοιμα προς εκτέλεση έργα. Επειδή όμως προσωπικά δεν είμαι καχύποπτος και θέλω πάντα να ερευνώ και την άλλη άποψη, την 1η του Σεπτέμβρη του 2014 που ανέλαβα τη διοίκηση του Δήμου, ρώτησα. Έψαξα να μάθω. Να βρω τις έτοιμες χρηματοδοτήσεις. Να ανακαλύψω τα ώριμα έργα. Να τρέξω μήπως χαθεί η ευκαιρία υλοποίησης των μεγάλων υποδομών που κατά τα λόγια του προκατόχου μου ήταν «έτοιμες προς υλοποίηση». Έψαξα, αλλά δεν βρήκα. Ρώτησα αλλά δεν έμαθα. Αναζήτησα αλλά δεν ανακάλυψα. Πίεσα αλλά ουδέν αποτέλεσμα. Όλα μια μεγάλη και τεράστια φούσκα. Ούτε εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις, ούτε έτοιμα προς εκτέλεση έργα. Μελέτες ημιτελείς ή κακές, υποδομές με φουσκωμένους προϋπολογισμούς και καμία μα καμία απολύτως δέσμευση της Περιφέρειας για χρηματοδότηση αυτών των μεγάλων έργων. Εμείς, όμως, όπως είπαμε, δεν είμαστε ίδιοι! Τα προχωρήσαμε όλα.

Και πρώτα και κύρια, το μεγάλο έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων. Κατά την άποψή μου, είναι το σημαντικότερο των τελευταίων ετών στο νησί μετά την ανέγερση του νέου νοσοκομείου. Υπήρχε σοβαρή μελετητική προεργασία, την ολοκληρώσαμε και το εντάξαμε στο ΕΣΠΑ με την Περιφέρεια. Σε 6 μήνες από σήμερα η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων θα είναι πλήρως ολοκληρωμένη. Με μονάδα κομποστοποίησης και με ειδική διαχείριση των αδρανών υλικών που σήμερα τα πετάμε ανεξέλεγκτα. Με 2 νέα σύγχρονα απορριμματοφόρα και οικιακούς κομποστοποιητές που θα μοιραστούν σε όλο το νησί. Το έργο αυτό δεν είναι για το σήμερα, είναι για το αύριο. Γλυτώνουμε πρόστιμο 320.000€ το χρόνο, χρήματα τα οποία αποδίδονται στον κυθηραϊκό λαό σε έργα. Γινόμαστε νησί πρότυπο στη διαχείριση των απορριμμάτων και ενισχύουμε την τουριστική μας ανάπτυξη, λύνοντας ένα από τα κομβικότερα ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα τον τουρισμό: την καθαριότητα.

Δημοπρατούμε στους επόμενους μήνες το νέο δίκτυο ύδρευσης της Αγ. Πελαγίας με π/υ 3.100.000€ και χρηματοδότηση της Περιφέρειας. Είναι ένα από τα δήθεν έτοιμα έργα του 2014. Που μόλις 1 μήνα πριν τις δημοτικές εκλογές, η Περιφέρεια απαντούσε στο Δήμο ότι το έργο δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ επειδή η πρόσκληση στην οποία το είχαν υποβάλει, είχε λήξει! Όμως ο Δήμος είχε επιστημονική σύμβουλο! Η μελέτη είναι ολοκληρωμένη από το 2003. Ναι, από το 2003! Τί και αν πέρασαν εκατομμύρια χρηματοδοτήσεων; Τί και αν είχαν δική τους κυβέρνηση και τοπικούς βουλευτές; Το έργο παρέμενε στα συρτάρια. Πήραμε τις μελέτες, τις επικαιροποιήσαμε, βρήκαμε τη χρηματοδότηση και το δημοπρατούμε στους επόμενους μήνες.

Το ίδιο κάναμε με το νέο γεφύρι στον Μάκρωνα αλλά και με την μεγάλη αθλητική εγκατάσταση στο Μανιτοχώρι, που ξεκινούν να εκτελούνται σε περίπου 1 μήνα από σήμερα, καθώς αναμένεται μόνο η υπογραφή της σύμβασης με τους αναδόχους.

Δώσαμε μεγάλη σημασία στα έργα ύδρευσης. Γιατί είναι ο δεύτερος τομέας μετά την καθαριότητα που σχετίζεται άμεσα με την καθημερινότητά μας, την ποιότητα της ζωής μας, τον τουρισμό. Δεν θα αναφέρω τα συνηθισμένα: νέα δίκτυα, γεωτρήσεις, φίλτρα και καθαρισμούς δεξαμενών. Θα αναφέρω εκείνα που γίνονται για πρώτη φορά και στα οποία είμαστε πρωτοπόροι. 4 εκατομμύρια αυτή τη στιγμή δαπανώνται για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων ύδρευσης του νησιού. Τα 2 από το ΕΣΠΑ και τα άλλα 2 από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ του Υπουργείου Εσωτερικών. Για πρώτη φορά αποκτάμε σύγχρονα συστήματα τηλεδιαχείρισης του συνόλου του δικτύου. Δημιουργούμε αυτοματισμούς που βελτιώνουν την ποιότητα του νερού και τα βασικά βιοχημικά του στοιχεία, όπως το Ph, η περιεκτικότητα σε σίδηρο ή άλλα μέταλλα. Δημοπρατούμε μέσα στο καλοκαίρι την αντικατάσταση 4.500 υδρομετρητών σε νέους σύγχρονους ψηφιακούς μετρητές, για να λύσουμε οριστικά το πρόβλημα της καθυστερημένης έκδοσης των λογαριασμών. Αναμένουμε εντός των ημερών, την τελική έγκριση χρηματοδότησης 1.700.000€ για τον ταμιευτήρα νερού 5.000 κυβικών στις Όχελλες, τις μελέτες του οποίου ολοκληρώσαμε. Με το έργο αυτό, λύνεται οριστικά το πρόβλημα επάρκειας νερού σχεδόν στα 2/3 του νησιού. Αναμένουμε την τελική περιβαλλοντική αδειοδότηση για τις μονάδες αφαλάτωσης στην Αγ. Πελαγία και το Διακόφτι, που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 1.800.000€ από την Περιφέρεια Αττικής. Δημιουργούμε έτσι ένα πλήρες πλαίσιο επάρκειας νερού στο νησί βελτιώνοντας την ποιότητα και αυξάνοντας την ποσότητά του.

Στα χρόνια αυτά προωθήσαμε μεγάλα έργα οδοποιίας. Έργα παγκυθηραϊκής σημασίας, που επηρεάζουν θετικά τον τουρισμό. Ολοκληρώσαμε και έχουμε δημοπρατήσει και ξεκινάμε άμεσα τους δρόμους προς δημοφιλείς παραλίες: Κακή Λαγκάδα, Καλαδί, Φυρή Άμμος, Μελιδόνι. Δημοπρατούμε το Χαλκό. Ολοκληρώνουμε τη μεγάλη οδική σύνδεση Αγ. Πελαγίας – Αγ. Αναστασίας και την οδική πρόσβαση προς Διακοπουλιάνικα και Γερακάρι. Ωριμάζουμε την ολοκλήρωση και αναβάθμιση των δρόμων προς τους Φούρνους, τη Βλυχάδα και περιοχές του νησιού που επί χρόνια έμειναν πίσω, όπως ο βορειοδυτικός τομέας.

Χρηματοδοτήσαμε μεγάλα έργα αναπλάσεων: Μητάτα, Φράτσια, Belvedere (που ξεκινάει το φθινόπωρο), Τοιχίο Αγ. Πελαγίας (που δημοπρατείται άμεσα), Κάτω Χώρα Μυλοποτάμου (που εντάχθηκε στο Πράσινο Ταμείο). Δημοπρατούμε μέσα στο έτος τον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την συνολική ανάπλαση του Ποταμού και αντίστοιχα θα πράξουμε για την Αγ. Πελαγία. Αντιλαμβάνομαι ότι τα έργα αναπλάσεων μπορεί να μην αρέσουν σε όλους. Είναι σαν ένα πίνακα ζωγραφικής. Μπορεί για παράδειγμα ο Πικάσο να είναι ο Πικάσο, όμως εμένα δεν μου πολυαρέσει. Προτιμώ το Μονέ. Έτσι είναι και οι αναπλάσεις. Σε κάποιους αρέσει ο κυβόλιθος, σε άλλους η πλάκα Καρύστου, σε άλλους η πλάκα Πηλίου, Άνδρου, Αλβανίας, Οχελλών, σε άλλους το απλό πατητό χώμα. Είναι όμως διαφορετικό να μην σου αρέσει ένα έργο αισθητικά, και τελείως διαφορετικό να το κατηγορείς ως παράνομο ή κακής ποιότητας. Όλες αυτές οι μελέτες αναπλάσεων έχουν εγκριθεί από την αρχαιολογία και το τοπικό συμβούλιο μνημείων. Δεν είναι ούτε παρωχημένες ούτε ξεπερασμένες. Εάν δεν τις χρηματοδοτούσαμε, δεν θα είχε γίνει καμία ανάπλαση γιατί θα οφείλαμε να κάνουμε μελέτες εξαρχής με τη μέθοδο του πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, που απαιτεί πολύ χρόνο.

Κλείσαμε τις μεγάλες εκκρεμμότητες με την ασφάλεια των παιδικών μας χαρών. Οι πρώτες 5 πιστοποιημένες παιδικές χαρές είναι γεγονός. Εντός των επομένων μηνών δημοπρατούμε επιπλέον 7.

Πολλές φορές, ακούω κριτική, καλόπιστη θα έλεγα, ότι όλα αυτά τα μεγάλα έργα, δεν προχωρούν πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά. Ίσως κάποτε να την έκανα και εγώ αυτήν την κριτική, είτε στον προκάτοχό μου, είτε γενικότερα. Όταν όμως διοικείς, οφείλεις να λες την αλήθεια. Οφείλεις να είσαι αληθής και χρήσιμος και όχι παραπλανητικός με μοναδικό στόχο να γίνεις ευχάριστος. Και η αλήθεια είναι ότι η μελέτη, η αδειοδότηση και η τελική χρηματοδότηση και κατασκευή ενός έργου, είναι υπόθεση δύσκολη, χρονοβόρα, πολλές φορές αποκαρδιωτική. Θα αναφέρω ως παράδειγμα τις μελέτες για την επέκταση του διαδρόμου στον Αερολιμένα Κυθήρων. Χρειάστηκαν πάνω από 3 χρόνια για την ολοκλήρωση και έγκριση της μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας. Με βάση τους χρόνους του κράτους και τις διαδικασίες που προβλέπονται, η ολοκλήρωση όλων των μελετών για την ανάπτυξη του αεροδρομίου μας, τοποθετείται στο 2022-3. Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα της τεχνικής έκθεσης των μελετών που υπογράφεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Δεν γνωρίζω αν η διαδικασία πώλησης και ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου επισπεύσει τους χρόνους αυτούς, όμως εγώ οφείλω να σας πω την αλήθεια. Το έχουμε ως κορωνίδα των προτεραιοτήτων μας, αλλά οι χρόνοι είναι αυτοί. Δυστυχώς, η διαδικασία αδειοδότησης των δημοσίων έργων αποτελεί εχθρό της ανάπτυξης. Σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατία, την υποστελέχωση του Δήμου και άλλων υπηρεσιών και την διαρκή υποψία με την οποία το κεντρικό κράτος αντιμετώπιζε πάντα την αυτοδιοίκηση, δημιουργείται ένα ασφυκτικό και δύσκολο πλαίσιο το οποίο καλούμαστε να υπερνικήσουμε για να φέρουμε μεγάλα έργα στον τόπο μας. Αυτό το πλαίσιο επηρεάζει και τα έργα διαχείρισης λυμάτων, για τα οποία ακούμε πάρα πολλά τελευταία. Χτες επισκέφθηκε το νησί μας ο κ. Πατούλης. Και στη συνάντησή του με τον υποψήφιο Δήμαρχο κ. Παναγόπουλο, ακούσαμε με έκπληξη ότι ο τελευταίος ζήτησε τη δέσμευση του κ. Πατούλη για την χρηματοδότηση μονάδας βιολογικού καθαρισμού στο Μυλοπόταμο! Είναι απορίας άξιον το πώς η εν λόγω παράταξη θέτει τις προτεραιότητές της. Δεν του μίλησε για το αεροδρόμιο, την μαρίνα, το κλειστό γυμναστήριο, τα μεγάλα έργα οδοποιίας, την ωρίμανση των μελετών για τον ΒΙΟΚΑ του Ποταμού και της Αγ. Πελαγίας, και προτίμησε να δρέψει καρπούς μόνο από αυτό το συγκεκριμένο αίτημα. Η δική μας ιεράρχηση είναι διαφορετική. Πιστεύουμε ότι ο ΒΙΟΚΑ Καψαλίου πρέπει να λειτουργήσει καλύτερα και να εξυπηρετήσει τόσους κατοίκους για όσους είναι σχεδιασμένος: 8.000. Και για το λόγο αυτό, δεν θα γεμίσουμε το νησί τοπικές μονάδες ΒΙΟΚΑ που δεν θα μπορούμε να λειτουργήσουμε λόγω κόστους και έλλειψης προσωπικού, αλλά θα εκπονήσουμε τις απαραίτητες μελέτες για την αξιοποίηση της υπάρχουσας μονάδας στο Καψάλι που λειτουργεί νόμιμα, έχει περιβαλλοντική αδειοδότηση και εγκεκριμένο αποδέκτη. Αυτή είναι η μόνη σοβαρή, αξιόπιστη, τεχνικά και οικονομικά εφικτή λύση.

Στα χρόνια αυτά θέσαμε σε νέα βάση την πολιτική εξωστρέφειας και προβολής του νησιού μας. Όχι μόνο με τη συμμετοχή μας σε μεγάλες τουριστικές εκθέσεις. Αλλά κυρίως με την επιλογή μας να διοργανώσουμε σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις που δημιουργούν μεγάλη υπεραξία. Πρόσφατα συμφωνήσαμε με το Δήμο της Βενετίας να θεσμοθετήσουμε πολιτιστική συνεργασία και να την επισημοποιήσουμε στη Βενετία τον προσεχή Νοέμβριο. Πρόκειται για μια σημαντική δράση εξωστρέφειας που έχει να μας δώσει πολλά. Η επισκεψιμότητα στο νησί μας αυξήθηκε, αργά αλλά σταθερά. Προχωρούμε στο επιχειρησιακό σχέδιο τουριστικής προβολής και στη δημιουργία και υποστήριξη της τουριστικής ταυτότητας των Κυθήρων, που αποτελούν πολύτιμα εργαλεία για την προβολή του τόπου μας. Υποστηρίζουμε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που είναι ικανές να διευρύνουν τη σεζόν με όρους ποιότητας και μεγάλου οικονομικού οφέλους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η προώθηση των μεγάλων υποδομών και έργων που σας ανέφερα, αποτελεί άμεση συνάρτηση της τουριστικής μας ανάπτυξης, καθώς τουρισμός χωρίς υποδομές είναι φούσκα και δυστυχώς τα αρνητικά παραδείγματα είναι πάρα πολλά και δεν θέλουμε να είμαστε ένα από αυτά.

Δώσαμε μεγάλη σημασία στα Αντικύθηρα. Εκτός από τα έργα υποδομής, η υποστήριξή μας στην εμβληματική και οραματική δράση του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο νησί, δημιουργεί μια τεράστια εγκατάσταση που όχι μόνο θα φέρει νέες θέσεις εργασίας αποτρέποντας την ερήμωση του νησιού, αλλά θα καταστήσει τα Αντικύθηρα παγκόσμιο σημείο επιστημονικής αναφοράς.

Φίλες και φίλοι,

Ασχολούμαι με την πολιτική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Σαράκι; Τρέλα; Δε γνωρίζω. Πάντα όμως με ενδιέφερε να κάνω πράγματα που ωφελούν τους γύρω μου. Μπορεί η πολιτική να είναι γεμάτη απογοητεύσεις, έχει όμως και ευχάριστες στιγμές και για αυτές και μόνο αξίζει να ασχολείται κανείς.

Ποτέ δεν υποστήριξα εξωθεσμικές ή παραθεσμικές διαδικασίες στη δημόσια διοίκηση. Υπήρξα και παραμένω απόλυτα θεσμικός σε κάθε μου ενέργεια και πράξη. Λέω ένα ξεκάθαρο όχι στα κέντρα και παράκεντρα εξουσίας που ανέκαθεν επιχειρούσαν να διαφεντεύουν τις τύχες των τόπων μας προς όφελος συγκεκριμένων μόνο ανθρώπων και καταστάσεων.

Οφείλουμε, απέναντι κυρίως στη νέα γενιά, να εμπνεύσουμε ξανά τη νεολαία μας για τα κοινά. Να την κάνουμε να νοιώσει εμπιστοσύνη προς τους αιρετούς και τους εκπροσώπους της. Να την πείσουμε πως δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Πως οι γενικεύσεις εχθρεύονται τελικά την ίδια τη Δημοκρατία. Και να μην ξεχνάμε ότι την προσεχή Κυριακή ψηφίζουμε όχι μόνο για το Τσιρίγο, αλλά και για την Ευρώπη, που είναι το μεγάλο μας σπίτι, η μεγάλη μας οικογένεια, εκείνη που καθορίζει πλέον άμεσα τη ζωή μας.

Ψηφίζουμε για μια Ευρώπη όπου οι λαοί δεν θα παραμερίζονται από τους αριθμούς. Όπου η δημοσιονομική πειθαρχία δεν θα διαλύει το κοινωνικό κράτος και τα εργασιακά δικαιώματα και κεκτημένα. Όπου η νέα γενιά θα έχει δικαίωμα σε καλές σπουδές, δουλειά, προοπτική. Όπου το διαφορετικό δεν θα αντιμετωπίζεται ως μίασμα. Όπου οι αρχές της αρχαιοελληνικής φιλοσοφικής σκέψης, του ρωμαϊκού δικαίου και της χριστιανικής ηθικής, θα καθορίζουν τις αποφάσεις των κυβερνώντων. Ψηφίζουμε για την Ευρώπη τη δική μας, που η ιδέα της γεννήθηκε πριν μερικές χιλιάδες χρόνια στην Κρήτη.

Ψηφίζουμε όμως και για το Τσιρίγο και για τα Αντικύθηρα. Και αλήθεια, τί Δήμαρχο και τί Δημοτική Αρχή θέλουμε στον τόπο μας; Θέλουμε αυτόν που θα μας λέει ναι σε όλα και θα ικανοποίει πρόσκαιρα την λαϊκή απαίτηση και παρόρμηση; Ή θέλουμε εκείνον που θα μας λέει πάντα την αλήθεια, χωρίς υπεκφυγές, ακόμα και αν αυτή είναι δυσάρεστη; Θέλουμε Δήμαρχο που θα φοβάται το δημόσιο διάλογο; Ή θέλουμε Δήμαρχο που θα τολμά να πει τα πράγματα με το όνομά τους; Θέλουμε Δήμαρχο που υπόσχεται ότι όλη μέρα θα είναι στο δρόμο με τους δημότες; Ή θέλουμε Δήμαρχο που θα μοιράζει το χρόνο του και θα βρίσκεται συχνά στα κέντρα λήψης των αποφάσεων ώστε να είναι παραγωγικός και αποτελεσματικός;

Θέλουμε Δημοτικούς Συμβούλους με άποψη και κρίση; Ή αιρετούς που πιστεύουν στην μόνιμη ιδιοκτησία των θέσεων και των θεσμών;

Οι θεσμοί δεν ανήκουν σε κανέναν. Ανήκουν στον ελληνικό λαό και εμείς είμαστε πρόσκαιροι διαχειριστές τους. Όσοι πιστεύουν στη μονιμότητα των δημοσίων αξιωμάτων δεν μπορούν να ανήκουν στην παράταξή μας. Και ευτυχώς όλα τα μέλη της παράταξής μας έχουν την ίδια άποψη.

Στην προεκλογική αυτή περίοδο ακούσαμε πάρα πολλά. Δόθηκαν υποσχέσεις χωρίς το παραμικρό αντίκρισμα. Ακούσαμε ευχολόγια μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους. Οι πολίτες όμως δεν πείθονται. Το δείχνουν καθημερινά. Γνωρίζουν την αλήθεια. Γνωρίζουν ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Γνωρίζουν όμως και άλλα.

Γνωρίζουν ότι το υποτιθέμενο καινούργιο είναι πιο παλιό και από το παλιό. Ότι τα προσωπεία της δήθεν ανανέωσης καλύπτουν τα ίδια γνωστά πρόσωπα της συντήρησης που επί χρόνια καθόριζαν την τοπική μοίρα. Γνωρίζουν, εξάλλου οι φωτογραφίες από εγκαίνια εκλογικών κέντρων είναι δημοσιευμένες, ότι ορισμένοι προσπαθούν μέσω δούρειων πολιτικών ίππων, να επανέλθουν στο πολιτικό προσκήνιο, να συνεχίσουν τις στενές επαφές με κομματικά διευθυντήρια του Πειραιά, να επανέλθουν σε δημόσιες θέσεις με την υποστήριξη ίσως κάποιου τοπικού παράγοντα, θεωρώντας ότι αυτές τους ανήκουν. Δεν μπορούμε να τους το επιτρέψουμε. Δεν έχουμε το δικαίωμα να γυρίσουμε πίσω, γιατί τα παιδιά μας κάποτε θα μας κουνήσουν πολύ αυστηρά το δάχτυλο.

Έχουμε χρέος, ως άτομα, ως κοινωνία, να αλλάξουμε τα παραδεδόμενα της πολιτικής μας ζωής. Ο καθένας ατομικά από το σπίτι του και όλοι μαζί συλλογικά στην κάλπη της Κυριακής.

Φίλες και Φίλοι,

Στην πορεία των τελευταίων ετών, είχα την τιμή να συνεργαστώ με πολλούς ανθρώπους. Με τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους, τους τοπικούς, τους υπαλλήλους του Δήμου, τους εξωτερικούς μας συνεργάτες, τους μηχανικούς της Περιφέρειας, τους συναδέλφους σε άλλους Δήμους, την διοίκηση της Περιφέρειας και της ΚΕΔΕ. Βρήκα σε όλους θερμή υποστήριξη σε ό,τι και αν ζήτησα. Οφείλω σε όλους ένα τεράστιο προσωπικό ευχαριστώ όχι μόνο γιατί συνέβαλαν στην αναπτυξιακή πορεία του Δήμου, αλλά και γιατί ανέχθηκαν τις ενίοτε υπερβολικές μου απαιτήσεις. Μέσα σε αυτήν την πορεία υπήρξαν και συνεργάτες που πλέον δεν είναι μαζί μας. Θα θυμάμαι πάντα την θετική πατριωτική στάση του Μανώλη Στάθη και του Δημήτρη Λουράντου, μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Τίποτε όμως από όλα τα παραπάνω δεν θα είχε γίνει, αν δεν είχα την υποστήριξη και τεράστια υπομονή και ανοχή της οικογένειάς μου και προσωπικά της συζύγου μου, που αποδέχθηκε την προσωπική και οικογενειακή μας στασιμότητα προς χάριν της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του Δήμου, του οποίου έχω την τιμή να προΐσταμαι.

Μεθαύριο θα αποφασίσουμε για τα επόμενα 4,5 χρόνια. Ακούω πολλά. Ακούω για μεταμεσονύκτιες πιέσεις, για αργυρώνητες ψήφους, για μικρο ή μεγαλό εξυπηρετήσεις, για υποσχέσεις διορισμών στο δημόσιο ή σε μεγάλες εταιρείες, για αναθέσεις, για μετατάξεις και μεταθέσεις στρατιωτών, για διαφόρων ειδών ρουσφέτια που μόλυναν επί δεκαετίες την πατρίδα μας. Απέχω συνειδητά από όλο αυτό. Εάν όλα ή μέρος αυτών είναι πραγματικότητα, τότε είμαστε πράγματι άξιοι της μοίρας μας. Γιατί είναι τουλάχιστον αστείο τη μία μέρα να διαμαρτυρόμαστε στην Πλατεία Συντάγματος για τα επαχθή οικονομικά μέτρα των μνημονίων και την επόμενη να ψηφίζουμε με κριτήριο το ποιος μας έδωσε τα περισσότερα. Ας μην κρυβόμαστε λοιπόν. Ας μιλήσουμε έστω και μία φορά ευθέως. Ας αλλάξουμε, έστω και τώρα. Ας μην δεχθούμε τα διευθυντήρια, τις παλαιοκομματικές πρακτικές, τις κρυφολειτουργίες που επί χρόνια πλήγωσαν τον τόπο μας.

Την προσεχή Κυριακή ας αποδείξουμε ότι μπορούμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο τόπο για τα παιδιά μας. Έναν τόπο που θα διοικείται από τους καλύτερους και όχι από τους εκλογομάχους. Που θα πηγαίνει μπροστά με πρόγραμμα, μέθοδο, με μεγάλα έργα, με όραμα και στόχους και όχι με την προσπάθεια βολέματος των ημετέρων σε θέσεις του δημοσίου τομέα. Η αλήθεια ενοχλεί. Δεν θα σταματήσω όμως να τη λέω.

Την Κυριακή σας καλώ όλες και όλους να αποδείξετε ότι οι Τσιριγώτες δεν χειραγωγούνται, δεν πείθονται από εύκολα λόγια και υποσχέσεις, δεν γυρίζουν στο παλιό ό,τι πρόσωπο και αν έχει.

Η επόμενη πενταετία θα είναι δύσκολη. Θα διαμορφωθεί το πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ. Θα υπάρξει αλλαγή Κυβέρνησης σε λίγους μήνες. Η Αυτοδιοίκηση θα βιώσει τεράστιες προκλήσεις. Είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε ότι ο Δήμος μας θα κρατηθεί όρθιος, ότι τα έργα που αρχίσαμε θα ολοκληρωθούν σωστά, ότι ο Δήμαρχος που θα αναλάβει την πρωτοχρονιά του 2024 θα βρει έναν οργανωμένο Δήμο και ώριμες μελέτες μεγάλων αναπτυξιακών υποδομών.

Σας καλώ να στηρίξετε την προσπάθειά μας. Να στηρίξετε τον ίδιο τον τόπο μας.

Σας καλώ να μας δώσετε ισχυρή εντολή να συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε το 2014: να πηγαίνουμε τον Δήμο και τον τόπο μόνο μπροστά!

Σας ευχαριστώ!

 

 

 

Απάντηση